Băile Herculane, un depozit al depozitelor pentru lemne de foc

928

Locuitorii oraşului de pe Valea Cernei folosesc pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece aproape în exclusivitate lemnul de foc, iar în această perioadă spaţiile din jurul blocurilor arată ca un adevărat depozit! “Lemnul este singura modalitate de încălzire pentru oamenii din Herculane… am centrală de apartament, cam scumpe lemnele, dar asta e! Consum în fiecare iarnă cam 15 mc de lemn, echivalentul a 1500-2000 de lei“, ne-a declarat un localnic.

O sursă de aprovizionare pentru lemn de foc este depozitul Ocolului Silvic din Băile Herculane.” Lemnele le cumpăr de la ocolul silvic… Am cumpărat lemne mai în vară, dar în mod categoric îmi mai trebuie pentru iarnă… Stând la casă, mai sunt şi pierderi, plătesc destul de mult pentru încălzire, cam 1500 de lei“, ne mărturiseşte o localnică, iar un concitadin ne spune : “Am încălzire centrală proprie cu lemne, pe care le cumpăr din depozitul ocolului silvic… Nu cheltuiesc foarte mult, în jur de 1500 lei“.

Sunt însă şi proprietari de pădure care îşi asigură lemnul de foc : “Am teracotă cu lemne, pe care le iau de la ţară, unde am pădure… Mă costă transportul, tăiatul, oamenii care le sparg… Nu cheltui foarte mult pentru că am teracotă foarte bună“!

(Paul-Sever SMADU)