2 februarie: Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată în Caraş-Severin prin activităţi de educaţie ecologică

În fiecare an, pe 2 februarie, marcăm Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru ca oamenii de pe întreg mapamondul să conștientizeze tot mai mult importanța ridicată a zonelor umede pentru ei și pentru planeta noastră. Acest eveniment este totodată o ocazie de a marca și semnarea Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede, adoptat sub egida UNESCO, în orașul iranian cu același nume, de pe malul Mării Caspice.

România a aderat la Convenţia Ramsar – „Convenţia asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”,  încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997. Acest tratat interguvernamental asigură cadrul pentru acțiune națională și cooperare internațională în vederea conservării și utilizării înțelepte a zonelor umede și a resurselor acestora.

Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar reprezintă o recunoaştere a importanţei pe plan mondial şi a gestionării adecvate a acelei zone ca resursă de mare valoare naturală şi economică, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

La nivel global, în cele 172 țări membre, au fost desemnate 2.471 situri Ramsar, totalizând o suprafață de  256.192.356 ha.

Implicarea României în protecţia zonelor umede se reflectă prin desemnarea, până la această dată, a 20 sit-uri Ramsar, regăsite pe listele IUCN, totalizând  1.175.880 hectare (trei dintre acestea fiind situri Ramsar transfrontaliere), reprezentând  cca 5% din suprafața țării.

În fiecare an, celebrarea acestui eveniment se realizează în contextul unei devize stabilite de către Secretariatul Ramsar, care punctează o caracteristică importantă a zonelor umede în raport cu activităţile antropice.

Tema ediției din acest an este Restaurarea zonelor umede “. Ne confruntăm cu o criză în creștere a apei dulci care amenință oamenii și planeta noastră. Folosim mai multă apă dulce decât natura poate reface, și distrugem ecosistemul de care apa și toată viața depind de cele mai multe zone umede.

Campania din 2023 atrage atenția asupra faptului că pierdem zonele umede de trei ori mai repede decât pădurile. Cu toate acestea, zonele umede sunt ecosisteme de importanță critică care contribuie la biodiversitate, atenuarea și adaptarea la climă, disponibilitatea apei dulci, economiile mondiale și multe altele.

Este urgent să creștem gradul de conștientizare național și global cu privire la zonele umede pentru a inversa pierderea rapidă a acestora și pentru a încuraja acțiunile de conservare și restaurare a acestora. Apa și zonele umede sunt conectate într-o coexistență inseparabilă, care este vitală pentru bunăstarea noastră și sănătatea planetei noastre.

Judeţul Caraş-Severin deține o suprafaţă de  de 2.159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier – declarat Sit Ramsar din 2011.

Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche, Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de  specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai.

Pentru a marca acest eveniment Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin în perioada 31.01.2023 – 01.02.2023 va derula o serie de activități de informare, conștientizare  și de educație ecologică a elevilor din unitățile școlare: Colegiul Tehnic Reșița și Colegiul National „Mircea Eliade“ Reșița.

De același autor

Related Articles