Situaţie fără precedent în România, bolnavii nu-şi mai găsesc în farmacii 10 medicamente importante pentru tratarea cancerului. La acestea se adaugă şi pilulele de întreţinere a femeilor care au avut masectomie. Şi aceste medicamente hormonale, care nu au un înlocuitor, lipsesc.

Bolnavii sunt disperaţi şi nu ştiu la cine să mai apeleze pentru a intra în posesia tratamentului care-i ţine în viaţă. După ce a primit sute de telefoane de la pacienţi din ţară, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii. Însă nu a primit niciun răspuns, a declarat supărat preşedintele organizaţiei, Cezar Irimia:

124308-cancer_eAm depus memoriul în 18 aprilie dar nu am primit niciun răspuns, pacienţii sunt alarmaţi pentru că-şi văd risipită şansa la viaţă. Femeile bolnave de cancer sau care au suferit masectomii sunt disperate, mă tot sună că nu-şi găsesc tratamentele. Din această cauză am hotărât creionarea unei plângeri penale împotriva Ministerului Sănătăţii, pentru că aşa ceva nu se mai poate“, a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

Cu aceiaşi situaţie alarmantă se confruntă şi bolnavii din Caraş-Severin. Deşi iniţial oamenii au intrat în panică, într-un final au reuşit  să-şi cumpere tratamentul din Serbia, Austria şi Ungaria. Colegiul Farmaciştilor din Caraş-Severin, încearcă să rezolve problema, dar fără sprijinul Ministerului Sănătăţii, este aproape imposibil, a declarat preşedintele Pavel Roşca:

pavel-rosca“Da este foarte grav şi noi suntem la cuţite cu Ministerul Sănătăţii, pentru că oamenii nu-şi găsesc medicamentele, trebuie să meargă în Ungaria, Austria, sau în Serbia, deci nu trebuia să se ajungă aici… este clar şi culmea e că nu avem o cale legală ca să-i ajutăm pe bolnavi, nu ştiu cum se va rezolva problema”.

Fără aceste medicamente, în cazul cancerului, riscul este de recidivă şi costurile se vor tripla, la această concluzie au ajuns medicii oncologi.

Daiana Roşca