[AUDIO] Înierbarea şi împădurirea – soluţii viabile pentru poluarea de la Moldova-Nouă

O soluție durabilă de reducere şi chiar de stopare a fenomenului de poluare cu praf provenit de la iazurile de decantare de la Moldomin S.A. Moldova-Nouă, poate fi înierbarea şi împădurirea treptată a haldinelor de steril, însă direcţia vântului este decisivă în oricare dintre situaţii, spune comisarul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean care supraveghează în permanenţă evoluția fenomenului din Clisura Dunării:

Iazul de decantare poate fi înierbat, ecologizat, există studii făcute pe această temă. Ca dovadă stau cele două iazuri de lângă Boşneag, extindere Boşneag 1 şi 2, iazuri împădurite şi ecologizate, care deja au create o coroană perimetrală, fâşii care protejează drumul de acces de la Orşova spre Moldova-Nouă. Dar direcţia vântului este cea care dictează antrenarea particulelor de praf. Le ridică de pe iazul Boşneag extindere şi-l duce spre vest spre Serbia prinzând inevitabil şi o parte a localităţii Moldova-Nouă. Dacă s-ar dori ecologizarea se poate înierba, iar dacă se doreşte continuarea exploatării se va realiza acea peliculă de apă care nu va mai permite particulelor de praf să fie antrenate în aer.”

       
Amintim că, Societatea Moldomin S.A. Moldova-Nouă se află în insolvenţă, iar lichidatorul judiciar a propus-o spre vânzare în mai multe rânduri, până în prezent însă nu s-a arătat nimeni interesat să o cumpere, deşi rezervele de zăcământ din zonă sunt estimate la peste 25 de ani. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: b2bconsulting.ro

Cele mai citite

Related Articles