Ambasadorul Croaţiei, în vizită la Reşiţa

Excelenţa Sa Davor Vidiš, Ambasadorul al Republicii Croaţia în România a efectuat joi, 28 ianuarie 2016, o vizită de curtoazie în judeţul Caraş-Severin, fiind primit la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin de către subprefectul judeţului, Sebastian Purec şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova. La întâlnire a fost prezent şi deputatul Uniunii Croaţilor în Parlamentul României, Giureci – Slobodan Ghera.

Discuţiile s-au axat pe subiecte legate de intensificarea relaţiilor bilaterale de colaborare între România şi Croaţia.

Subprefectul judeţului a făcut o scurtă prezentare a datelor demografice, situaţiei învăţământului şi investiţiilor croate din Caraş-Severin şi a catalogat ca pozitivă colaborarea cu minoritatea concentrată în localităţile Caraşova şi Lupac. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a menţionat faptul că instituţia pe care o reprezintă derulează în prezent la Lupac cea mai mare investiţie din judeţ, în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.

Prezent pentru a doua oară în Caraş-Severin, E.S. Davor Vidiš s-a declarat mulţumit de situaţia în care se află comunitatea croată din judeţ şi a apreciat faptul că aceasta este recunoscută şi respectată. Pe lângă susţinerea învățământului în limba maternă şi păstrarea tradiţiilor, E.S. s-a arătat interesat şi de dezvoltarea cooperării economice și turistice între judeţul Caraş-Severin şi Republica Croaţia. Acesta a menţionat că îşi doreşte elaborarea unor proiecte concrete de colaborare între cele două părţi, care vor fi discutate cu prilejul unor vizite viitoare.

Conform datelor statistice de la recensământul din 2012, croaţii sunt în număr de 5.094 la nivelul judeţului, din care 317 trăiesc în mediul urban (cei mai mulţi în Municipiul Reşiţa) şi 4.777 în mediul rural (2.380 în Caraşova, ceea ce reprezintă 78,19% din totalul populaţiei şi 2.318 în Lupac, 90,44% din totalul populaţiei).

Conform art. 19 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, privind unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în cadrul aparatului de specialitate al primarului din cele două localităţi sunt încadraţi funcţionari de etnie croată, iar la nivelul celor două comune sunt amplasate tăbliţe bilingve pentru toate satele aparţinătoare.

În ceea ce priveşte învăţământul, în anul 1996 Şcoala Generală Caraşova a dobândit statutul de liceu, cu denumirea Liceul Bilingv Româno – Croat Caraşova, unde învaţă 219 elevi din Caraşova şi satele Nermet şi Iabalcea. În cadrul şcolii din Lupac, limba croată este obiect de studiu la clasele I-VIII.

De același autor

Related Articles