Altădată o mândrie a Banatului, staţiunea Semenic este astăzi într-o stare deplorabilă. Şi asta în principal din cauza situaţiei juridice a terenurilor din zonă care aparţin fie de Romsilva, fie de o societate privată, şi doar în mică parte administraţiei publice.

Nici asocierea dintre Consiliile Judeţene Timiş şi Caraş-Severin şi Primăria Văliug în Socieatatea Alpina SRL, nu a dat rezultatele scontate.  Deşi există un proiect impresionant de dezvoltare a staţiunii, acesta rămâne doar pe hârtie. Conform practicii economice, în dezvoltarea staţiunilor este vorba despre un parteneriat public – privat, în care administraţia oferă terenurile, iar societăţile investesc în servicii. Societatea care a cumpărat vechiul complex hotelier de pe Semenic şi terenurile adiacente nu este interesată însă nici să investească în reabilitarea şi modernizarea acestuia, dar nici să le vândă, patronul societăţii aflându-se deocamdată după gratii.

Victor NaidanDirectorul executiv al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Victor Naidan a povestit că o firmă franceză este interesată în reabilitarea Complexului Nedeea-Semenic, acum în paragină şi transformarea acestuia într-un resort de schi. Din păcate, la numai o săptămână după prezentarea proiectului, a început scandalul cu CFR, iar Gruia Stoica – cel care deţine complexul de pe Semenic, a intrat la închisoare.

Astfel că orice dorinţă a administraţiei de a prelungi pârtiile existente sau de a construi altele noi rămâne deocamdată fără nici un rezultat.

Asta după ce în mai 2014 se anunţa cu surle şi trâmbiţe că staţiunea Semenic se va transforma pentru a deveni o destinaţie turistică 12 luni pe an. Proiectul cuprinde mai multe secvenţe, respectiv: două zone schiabile, un centru de agrement şi sport nautic, un parc acvatic, un centru hipic, unul pentru spectacole în aer liber şi un sat de vacanţă. Toate acestea cu dotările aferente, respectiv: maşini de bătut zăpada, telescaune, instalaţii pentru zăpadă artificială, sisteme de ticketing, zone de servicii, terenuri de joacă. În plus era prevăzută şi o instalaţie de tip telegondolă, dotată şi cu suporturi pentru biciclete, astfel încât vara, pârtiile de schi să fie utilizate pentru montanbiking. Valoarea proiectului „Semenicul – 12 luni de turism pe an” se ridica la 50 de milioane de euro, iar potrivit estimărilor, lucrările propriu-zise trebuiau să dureze 2 ani de la primirea finanţării.

Sursa foto: internet

(Daniela Tudor)