1 Mai, Ziua Internațională a Muncii: De la defilări propagandistice, la iarbă verde

Ziua de 1 Mai a devenit cunoscută în toate colțurile lumii, în anul 1886 când muncitorii din Statele Unite ale Americii au cerut reducerea programului de lucru. Aceste proteste s-au finalizat cu câștigarea dreptului  la 8 ore de muncă pe zi.  Evenimentele au avut o contribuție importantă la transformarea zilei de 1 Mai în Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în numeroase țări, inclusiv în România. În țara noastră, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, iar, în timpul comunismului, această sărbătoare a fost însoțită de așa-zisele defilări. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Câțiva reșițeni își aduc aminte cu nostalgie cum se sărbătorea pe vremuri această zi: “Erau alte vremuri, era o zi festivă, oamenii se bucurau că după atâta muncă, aveau în sfârșit o zi liberă’’. “Mergeam la defilare, eram liberi, nu mergeam la muncă, apoi ieșeam la iarbă verde, era liniște, te puteai relaxa’’.

În prezent, oamenii aleg să-și petreacă această zi la iarbă verde, cu familia sau prietenii la un grătar, pregătind tradiționalii mici și berea rece.

În acest an, Ziua Muncii este sărbătorită odată cu Sărbătoarea Paștelui, astfel încât cetățenii vor avea de ales între a merge la iarbă verde sau să rămână acasă, în familie, ciocnind ouă roșii.

(Andreea Lupșa)

De același autor

Related Articles