Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, în căutarea rețetelor care definesc spiritul și aromele acestui vast continent.
Articol editat de Radio Resita, 11 noiembrie 2025, 06:00
Astăzi ajungem în Argentina, patria grătarului desăvârșit, unde Chinchuline – bucăți de măruntaie de vită – sunt considerate o delicatesă. Crocante la exterior, fragede în interior și pline de savoare, ele pot fi preparate prin frigere directă pe grătar sau prin fierbere urmată de rumenire, pentru o textură perfectă.
Ingredientele pentru Chinchuline
- 1 kg de intestine subțiri de vită
- 5 căței de usturoi
- sucul de la 4 lămâi + o lămâie feliată
- sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri frunze de pătrunjel proaspăt
- ulei de măsline extravirgin
Cum se pregătesc Chinchulinele
- Curățare și marinare:
Se curăță bine intestinele, atât la interior, cât și la exterior, îndepărtând excesul de grăsime, dar lăsând o peliculă fină pentru frăgezime.
Se lasă la marinat timp de 4 ore într-un amestec de apă, usturoi și suc de lămâie. - Pregătirea pastei aromate:
Se pisează usturoiul cu sare și pătrunjel, apoi se adaugă suc de lămâie și ulei de măsline, obținând o pastă aromată care va da strălucire preparatului. - Gătirea:
Se așază Chinchulinele pe o tavă în formă circulară, se ung cu amestecul de usturoi și pătrunjel și se coc timp de 20 de minute cu ușa cuptorului întredeschisă.
După acest timp, se întorc, se ung din nou și se mai lasă 10–15 minute, până devin crocante și aurii.
Servire și savoare
Se servesc fierbinți, decorate cu pătrunjel proaspăt și felii de lămâie. Pot fi însoțite de un pahar de vin roșu sec – așa cum o fac argentinienii – și de o conversație bună în aer liber.
Un preparat simplu, dar plin de caracter, Chinchuline reprezintă esența grătarului sud-american: respect pentru ingredient, focul potrivit și răbdare.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
(sursa: bonviveur.com)