Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud. Direct din bucătăriile Perului, cu influențe din Bolivia, vă prezentăm Papas a la Huancaína – un preparat cu un sos cremos, picant și absolut irezistibil, servit rece, ideal pentru zilele de vară.

Ce este Papas a la Huancaína?

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Articol editat de Radio Resita, 29 iulie 2025, 06:00

Ce este Papas a la Huancaína?

Cartofii în stil Huancaína sunt un preparat tradițional peruan, apreciat pentru textura cremoasă a sosului, care combină ardei iute galben, brânză proaspătă și arahide prăjite. Servit alături de salată verde, ouă fierte și măsline negre, acest fel de mâncare aduce pe masă o explozie de gusturi sud-americane autentice.

Ingrediente pentru Papas a la Huancaína (4 porții)

  • 8 cartofi medii
  • ½ cană ardei iute galben (ají amarillo)
  • ¼ cană ulei
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • 1 cană arahide prăjite
  • ¼ cană apă
  • 1 cană brânză proaspătă rasă
  • 1 căpățână salată verde
  • 4 ouă fierte tari
  • 12 măsline negre
  • Frunze de Huacatay (sau creson – alternativă europeană)

Mod de preparare

  1. Sosul Huancaína: Prăjiți ușor ardeiul iute galben măcinat într-o tigaie cu puțin ulei. Adăugați sare, piper și arahidele, apoi încorporați treptat apa. Lăsați amestecul pe foc 5 minute. Adăugați brânza rasă și frunzele de Huacatay sau creson, apoi mixați până obțineți o textură cremoasă.
  2. Cartofii: Fierbeți cartofii (cu coajă) în apă cu sare, la foc mare. După ce apa dă în clocot, reduceți focul și gătiți încă 35 de minute. Curățați-i și tăiați-i în felii groase de 1-2 cm.
  3. Asamblare: Așezați frunze de salată verde pe farfurii, adăugați cartofii reci, apoi turnați sosul Huancaína deasupra. Decorați cu felii de ou fiert și măsline negre.

În unele variante boliviene, sosul se îmbogățește cu brânză amestecată cu gălbenele – pentru un plus de culoare și aromă!

Un preparat răcoritor, ușor și plin de savoare

Papas a la Huancaína este o alegere excelentă pentru cinele de vară, picnicuri sau gustări festive. Cu note picante, cremoase și sățioase, acest fel de mâncare aduce spiritul Americii Latine direct în bucătăria ta.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
(Rețetă inspirată din cocina-boliviana.com)

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar