Premierul Ilie Bolojan: Guvernul va susține proiecte-pilot pentru salarizarea medicilor în funcție de performanță
Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că Guvernul are în vedere susținerea unor proiecte-pilot în sistemul sanitar, care vizează introducerea salarizării medicilor în funcție de performanță.

Articol editat de Valentina Adam, 21 iulie 2025, 18:05
„Avem o lipsă a criteriilor de performanță în sistem, din punct de vedere al salarizării medicilor. Nu există sisteme care să încurajeze medicii să lucreze mai mult în spitale sau să efectueze mai multe intervenții chirurgicale. Ce am discutat cu domnul ministru este să susținem câteva proiecte-pilot, în care să introducem salarizarea în funcție de performanță, astfel încât, dacă rezultatele vor apărea, să putem generaliza acest lucru în întreg sistemul, iar medicii să fie plătiți în principal pe baza rezultatelor obținute”, a explicat premierul.
Ilie Bolojan a subliniat și problema lipsei de control managerial asupra șefilor de secție, în unele spitale. „Dacă aceștia sunt numiți de alte instituții, precum universitățile sau facultățile de medicină, fără un raport de performanță clar cu managementul spitalului, atunci managerul nu are instrumentele necesare pentru a asigura performanța secțiilor. Șefii de secție trebuie să fie parte din echipele de conducere și responsabili de livrarea unor servicii medicale eficiente și de calitate”, a adăugat premierul.
Șeful Executivului și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au prezentat luni principalele măsuri pentru reformarea sistemului de sănătate, insistând pe necesitatea introducerii criteriilor de performanță în salarizarea medicilor și pe consolidarea capacității manageriale în spitale.
Pentru sistemul sanitar este necesară o rectificare suplimentară de 10 miliarde de lei, a afirmat luni, premierul Ilie Bolojan, precizând că această sumă reprezintă, în condițiile actuale, „o presiune mare” pe bugetul de stat.
„Anul acesta avem un buget alocat de 77 de miliarde de lei, la care colegii noștri ne-au solicitat o suplimentare obligatorie, în așa fel încât, pe de o parte, să putem să aducem facturile restante la zi – pentru că din martie nu am mai avut capacitatea financiară de a achita integral sumele – și, de asemenea, să putem funcționa până la finalul anului. Pentru asta, ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, ceea ce reprezintă, în condițiile actuale, o presiune mare pe bugetul de stat”, a declarat Bolojan, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, susținută alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
El a menționat că sistemul de sănătate a acumulat probleme mari în ultimii ani, iar unul dintre aspectele critice este creșterea accelerată a cheltuielilor.
„Un aspect major este această creștere accelerată a cheltuielilor și nu mai putem să susținem această creștere în anii următori, raportat la veniturile pe care le avem la buget. Cheltuielile alocate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate au ajuns la o pondere de 16% din veniturile curente de la bugetul de stat, față de o pondere de aproximativ 11% în anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere. Pe cale de consecință, există o presiune puternică asupra bugetului pentru acoperirea acestor cheltuieli”, a explicat prim-ministrul.
Urmărește-ne și pe Google News