Dublă sărbătoare spirituală la Mănăstirea Vasiova în 19 şi 20 iulie
În zilele de 19 și 20 iulie 2025, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Vasiova, județul Caraș-Severin, devine loc de pelerinaj și rugăciune, printr-un eveniment de profundă încărcătură spirituală: sărbătorirea hramului așezământului monahal și proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova.
Programul liturgic începe sâmbătă, 19 iulie

Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 iulie 2025, 21:23
Programul liturgic începe sâmbătă, 19 iulie
Bucuria duhovnicească va debuta în ajunul praznicului Sfântului Ilie, cu o serie de slujbe speciale:
- Ora 9:00 – Sfânta Liturghie
- Ora 11:00 – Ultimul parastas pentru Cuviosul Calistrat
- Ora 17:00 – Vecernia și Litia
- Ora 20:00 – Utrenia
- Ora 22:00 – Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
- Ora 23:00 – Acatistul Sfântului Cuvios Calistrat
- Ora 24:00 (miezul nopții) – Sfânta Liturghie de noapte
Duminică, 20 iulie – ziua proclamării locale a canonizării
Ziua de duminică va începe în zori, cu slujbe de binecuvântare și rugăciune:
- Ora 6:00 – Sfințirea apei și Taina Sfântului Maslu
- Ora 8:45 – Procesiunea cu Sfintele Moaște ale Cuviosului Calistrat
- Ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi
- Ora 12:00 – Ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat, urmată de închinarea la moaștele sale
Cine a fost Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova?
Născut în anul 1900 în Burdujeni (Suceava), Cuviosul Calistrat a fost călugăr la Mănăstirea Sihăstria, iar din anul 1942 a fost trimis în Banat ca preot misionar. A întemeiat Mănăstirea Timișeni și a înnoit viața monahală la Săraca, Partoș și Vasiova.
Timp de peste trei decenii, părintele Calistrat a fost un duhovnic blând și smerit, luminând sufletele credincioșilor cu harul său. Dumnezeu i-a dăruit darul vindecării și izgonirii duhurilor necurate, fiind cunoscut ca făcător de minuni. A trecut la Domnul în ziua de Paști a anului 1975.
Despre viața și sfințenia părintelui Calistrat Bobu, cel care a adus lumină și har în inimile credincioșilor din Banat, ne vorbește protosinghelul Ioanichie Petrică, duhovnicul mănăstirii din Bocșa Vasiova:
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat oficial în ședința din 11-12 iulie 2024, stabilind ca zi de pomenire 10 mai.
Pelerinaj și rugăciune la Vasiova
Credincioșii sunt așteptați cu dragoste și deschidere duhovnicească să participe la această sărbătoare deosebită, trăind în rugăciune și comuniune momentul canonizării locale a unui sfânt contemporan și cinstind, totodată, praznicul Sfântului Ilie Tesviteanul, ocrotitorul mănăstirii.
Sursa: Episcopia Caransebesului
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro