Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea perfectă pentru o masă europeană rafinată, plină de gust și culoare. Încearcă rețeta și lasă-te inspirat de aromele munților!

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Articol editat de Valentina Adam, 23 iunie 2025, 07:00

Ingrediente pentru friptura de vițel cu legume sotate
Pentru friptură:

  • 500 g carne de vițel, file
  • 4 eșalote
  • 8 inimioare mici de fenicul
  • 8 baby morcovi
  • 150 ml vin alb

Pentru sosul de roșii:

Pudră de chili (după gust)

2 eșalote

500 g roșii bine coapte

1 lingură ulei de măsline

2 căței de usturoi

Sare și piper negru proaspăt măcinat

Opțional – sos de ierburi:

  • 20 fire pătrunjel proaspăt
  • 2 fire mentă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 2 linguri apă
  • Sare și piper

Mod de preparare

1. Pregătirea sosului de roșii

  • Curăță roșiile de coajă, îndepărtează semințele și taie pulpa în bucăți mici.
  • Toacă mărunt eșalotele și usturoiul.
  • Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline, adaugă usturoiul, eșalotele și pudra de chili. Călește 2 minute.
  • Adaugă pulpa de roșii, sare și piper. Fierbe la foc mic 30 de minute, amestecând ocazional.

2. Prepararea fripturii de vițel

  • Condimentează fileul de vițel cu sare și piper.
  • Unge ușor o cratiță cu ulei, rumenește fileul pe toate părțile.
  • Scoate carnea, toarnă vinul alb, deglasează și gătește 1 minut.
  • Pune friptura la loc, gătește la foc mediu 20 de minute, întorcând-o ocazional.

3. Pregătirea legumelor sotate

  • Fierbe baby morcovii și inimile de fenicul 3-4 minute în apă cu sare, apoi scurge-i.
  • Într-o tigaie, încălzește puțin ulei, adaugă eșalotele curățate, gătește 2-3 minute.
  • Adaugă legumele opărite, sare, piper și trei linguri de apă. Gătește la foc mic 10 minute.

4. Opțional – sos de ierburi

  • Mixează pătrunjelul și menta cu uleiul de măsline, apa, sare și piper, până obții un sos verde, aromat.

Servire

Taie friptura de vițel felii subțiri, așază-le pe farfurie alături de legumele sotate și sosul de roșii. Pentru un plus de prospețime, adaugă și sosul de ierburi. Servește preparatul cald, alături de un pahar de vin alb sec.

Daniel Babun

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 10 iunie 2025, 07:40

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Călătorie culinară în America de Nord – Tocană de porc ca în Quebec În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale...

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană