Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale continentelor americane. Astăzi, poposim în Quebec, Canada, unde gustul autentic și tradițiile culinare se combină într-o rețetă de neuitat: tocană de pulpe de porc cu chiftele. Deși denumirea poate părea simplă, aromele sunt surprinzătoare – de la siropul de arțar, la scorțișoara și cuișoarele care transformă acest preparat într-o experiență culinară deosebită.
Ingrediente pentru 10 porții generoase
Pentru tocana de porc:
- 3 pulpe de porc
 - 1 linguriță sare
 - ½ linguriță piper proaspăt măcinat
 - 1 ceapă (tăiată în sferturi)
 - 1 morcov (feliat)
 - Apă cât să acopere
 
Pentru chiftele:
- 1,3 kg carne tocată de vită
 - 1,3 kg carne tocată de porc
 - 2 cepe tocate mărunt
 - Sare și piper după gust
 - 1 lingură scorțișoară măcinată
 - 1 linguriță cuișoare măcinate
 - 1 cană de făină
 - 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
 - ¾ cană sirop de arțar
 - 1 cană apă rece
 
Mod de preparare pas cu pas
- Fierberea pulpelor
Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire. - Prepararea chiftelelor
Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor. - Asamblarea tocanei
Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră. 
Sugestie de servire
                                    Articol editat de Radio Resita, 10 iunie 2025, 07:40
Ingrediente pentru 10 porții generoase
Pentru tocana de porc:
- 3 pulpe de porc
 - 1 linguriță sare
 - ½ linguriță piper proaspăt măcinat
 - 1 ceapă (tăiată în sferturi)
 - 1 morcov (feliat)
 - Apă cât să acopere
 
Pentru chiftele:
- 1,3 kg carne tocată de vită
 - 1,3 kg carne tocată de porc
 - 2 cepe tocate mărunt
 - Sare și piper după gust
 - 1 lingură scorțișoară măcinată
 - 1 linguriță cuișoare măcinate
 - 1 cană de făină
 - 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
 - ¾ cană sirop de arțar
 - 1 cană apă rece
 
Mod de preparare pas cu pas
- Fierberea pulpelor
Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire. - Prepararea chiftelelor
Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor. - Asamblarea tocanei
Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră. 
Sugestie de servire
Această tocană se servește cu cartofi fierți la abur sau piure simplu, alături de murături ușoare sau salată de varză crudă.
O rețetă cu gust și tradiție
Cu ingrediente simple, dar atent combinate, această tocăniță din Quebec este o simfonie de arome nord-americane – ideală pentru zilele reci sau mesele de familie.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun