Nicușor Dan își începe mandatul de șef al statului
Noul președinte al României, Nicușor Dan, și-a preluat mandatul, luni, la Palatul Cotroceni.

Articol editat de Valentina Adam, 26 mai 2025, 16:36
Garda i-a prezentat onorul, în cadrul unei ceremonii militare organizate pe Platoul Marinescu, în timpul unei ploi neîntrerupte. El a fost primit cu ovații de către cei prezenți la ceremonia militară. Printre invitați s-au numărat Alfred Simonis, Ludovic Orban, Vlad Gheorghe, Tanczos Barna, Cătălin Predoiu. De la eveniment nu a lipsit nici fiica lui Nicușor Dan.
Ulterior, noul președinte a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de către președintele interimar, Ilie Bolojan, iar cei doi au avut o scurtă discuție.
Anterior, în cadrul ședinței solemne de la Palatul Parlamentului, Nicușor Dan a depus jurământul de învestitură, devenind astfel cel de-al cincilea președinte al României.
El a jurat cu mâna dreaptă pe Biblie și Constituție. La ședință au participat membrii Guvernului, foștii președinți ai României Emil Constantinescu și Traian Băsescu, Familia Regală, membrii Curții Constituționale, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, dar și ai autorităților aflate sub control parlamentar, reprezentanți ai cultelor religioase.
În discursul adresat plenului reunit, noul președinte a declarat că statul român are nevoie de ‘o schimbare fundamentală’ și i-a îndemnat pe cetățeni să continue să pună o presiune ‘pozitivă’ asupra instituțiilor statului, astfel încât acestea să se reformeze. Totodată, Nicușor Dan a oferit asigurări că va fi un președinte ‘deschis’ la vocea societății.
El a atras atenția asupra deficitului bugetar cu care se confruntă România. În acest sens, a pledat pentru reducerea birocrației, pentru digitalizare, pentru reformarea procesului de acces și promovare în funcția publică. Totodată, a adăugat că este nevoie de o reformă administrativ-teritorială, precum și o reformă a sistemului electoral.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, a transmis că este nevoie de digitalizare și de o strategie de investiții în infrastructură. În domeniul Educației, Nicușor Dan a susținut stimularea financiară a personalului didactic.
Șeful statului a transmis că este nevoie ca Parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate, dar a atins și subiectul reformei Inspecției Judiciare.
De asemenea, a făcut referire la necesitatea reformării instituțiilor de autorizare și control în domeniul mediului, precum și a Romsilva.
A subliniat necesitatea unei simplificări și eficientizări a sistemului de pensii, dar și a unei reforme a sistemului de prestații sociale.
În materie de politică externă, Nicușor Dan a reafirmat că este nevoie de consolidarea relațiilor trans-atlantice, dar și de participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă. A pledat de asemenea pentru reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare.
Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, i-a transmis lui Nicușor Dan să fie președintele tuturor românilor, să garanteze diferențele de convingeri, statul de drept, pluralismul, identitatea națională a României și independența justiției.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a binecuvântat, în cadrul ceremoniei de la Palatul Parlamentului, învestitura noului președinte.
Parlamentarii AUR nu au participat la ceremonia de învestire, pe motiv că ”nu pot gira prin prezență o lovitură împotriva suveranității poporului”.
Într-o declarație acordată presei, Nicușor Dan a subliniat că prima urgență o reprezintă formarea unui Guvern sprijinit de o majoritate parlamentară. În ce privește posibilitatea intrării PSD la guvernare, Nicușor Dan a declarat, că în fața interesului național, un partid nu poate să spună nu.
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, luni, decretele de eliberare din funcție a 13 consilieri prezidențiali și de stat.
***
Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș.
În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988.
A absolvit Facultatea de Matematică – Universitatea din București în 1992. A urmat apoi, în Franța, studii universitare la Ecole Normale Superieure din Paris (1992-1995), de masterat la Universitatea Paris și de doctorat la Universite Sorbonne Paris Nord (1998).
A fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române (1998-2016), președinte-fondator al Asociației Tinerii pentru Acțiune Civică (2000-2005), director executiv și fondator al instituției de învățământ universitar Școala Normală Superioară București (2000-2006), membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România (2007-2008).
În 2008, a fondat Asociația Salvați Bucureștiul, ONG axat pe dezvoltarea urbană și protejarea patrimoniului. În 2015, a fost președinte-fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), devenit Uniunea Salvați România (USR) în 2016.
În 2012, a candidat pentru prima oară la Primăria Capitalei ca independent, în 2016 candidând pentru aceeași poziție din partea USR.
A fost ales deputat de București la alegerile din 2016, dar a demisionat în octombrie 2020, după ce a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei. A fost reales pentru un al doilea mandat de primar al Bucureștiului în 2024, cu 47% din voturi, în alegerile locale desfășurate la 9 iunie 2024.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat pe 4 mai, Nicușor Dan a obținut 20,99% din voturile exprimate și s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, de la 18 mai, pe care l-a câștigat cu un procent de 53,6% (6.168.642 de voturi).
AGERPRES