„Menopauza 3.0” la Radio Reșița – când un podcast devine comunitate
Peste 100 de femei s-au reunit pe terasa Radio România Reșița pentru a participa la un eveniment necesar: „Menopauza 3.0”, un proiect curajos care pune sănătatea feminină în centrul atenției, fără prejudecăți.

Articol editat de Valentina Adam, 24 mai 2025, 08:11
Evenimentul face parte din seria „Femeia și Timpul”, inițiată de managerul postului, Laura Sgaverdea, și realizată în parteneriat cu clinica Gyniclinique. Este o extensie a podcastului cu același nume, un spațiu jurnalistic empatic și profesionist în care se discută sincer despre transformările prin care trec femeile în perioada menopauzei și perimenopauzei.
Mai mult decât un eveniment – o nevoie exprimată public
„Am simțit nevoia unui spațiu în care femeile să poată vorbi deschis despre menopauză, fără rușine sau frică. «Femeia și Timpul» a apărut dintr-o experiență personală și din dorința sinceră de a crea o comunitate informată și susținută. Colaborarea cu Gyniclinique este un pas firesc – ne dorim ca vocea femeilor să fie auzită, iar nevoile lor să fie înțelese, nu ignorate. Nu a fost un eveniment festiv, ci o formă de asumare. Ne-am propus să vorbim despre ceea ce ne preocupă, dar rareori formulăm: de ce ne simțim obosite fără motiv? De ce avem insomnii, dureri, iritabilitate sau frici aparent fără explicație?”, a explicat Laura Sgaverdea, inițiatoarea proiectului și realizatoarea podcastului „Femeia și Timpul”.
Este pentru prima dată când, într-un cadru public, femeile din comunitatea reșițeană – și nu numai – au putut participa la o dezbatere deschisă despre sănătatea feminină, fără rușine sau rețineri. Iar reacțiile nu au întârziat: doamne din Reșița, din Oțelu Roșu, din Timișoara și chiar din București au spus clar – acest tip de evenimente este necesar. Nu doar pentru ele, ci pentru generațiile care vin.
Dialog direct cu specialiștii, fără filtre sau prejudecăți
„Am învățat mai mult într-o seară decât în ani de căutări online. E altceva când întrebi un medic față în față. Și mai ales, când nu te simți judecată.” – a spus una dintre participante.
Evenimentul a scos la suprafață nu doar lipsa de informație din spațiul public, ci și lipsa unui limbaj comun despre această etapă din viața femeii. Pentru că menopauza nu este o boală și nu trebuie tratată ca o problemă de care „trebuie să treci repede”. Este o tranziție, uneori dificilă, alteori confuză.
„Cea mai des întâlnită reacție a fost: «Nu știam că toate astea au legătură cu menopauza.» Și exact de asta facem acest proiect – ca femeile să afle, să se pregătească, să nu mai creadă că sunt singure sau «ciudate»”, a declarat dr. Florina Todoruț, fondatoarea Gyniclinique.
Următoarele întâlniri vor avea loc la Timișoara (28 mai) și la Deva (12 iunie). Pentru multe dintre participante, însă, ceea ce a început la Reșița a fost suficient pentru a schimba perspectiva:
„Am plecat acasă cu informații concrete, dar și cu convingerea că nu e nimic rușinos în a vorbi despre menopauză. Ba chiar e eliberator.”
O punte între generații, nu doar un eveniment
„Femeia și Timpul” nu e doar un podcast sau un eveniment – e o punte între generații, o voce pentru experiențe adesea tăcute și o invitație la dialog sincer despre corp, identitate și transformare.
Pentru că timpul trece, dar fiecare femeie merită să fie ascultată, înțeleasă și susținută.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro