Ascultă Radio România Reșița Live

Primele roșii românești din Oltenia au ajuns în piețele din Caraș-Severin. Fermierii din Banat încă așteaptă coacerea şi recoltarea

Sezonul roșiilor românești a început oficial, iar primele tomate proaspete din 2025 au apărut deja în piețele agroalimentare din Caraș-Severin. Aceste roșii provin din solariile din județul Dolj, unde clima favorabilă a permis o coacere mai rapidă comparativ cu alte regiuni.

Roșii românești din Dolj – primele pe piață

Primele roșii românești din Oltenia au ajuns în piețele din Caraș-Severin. Fermierii din Banat încă așteaptă coacerea şi recoltarea

Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 mai 2025, 16:23

Roșii românești din Dolj – primele pe piață

Fermierii din Dolj sunt primii care aduc roșii autohtone în piețe, profitând de condițiile meteo prielnice care au accelerat maturarea culturilor. Aceste tomate românești sunt apreciate pentru gustul autentic și calitatea superioară, fiind foarte căutate de consumatori în această perioadă.

Întârzieri în Banat, în ciuda investițiilor

În Banat, situația este diferită. Deși agricultorii au investit considerabil în culturile de tomate în această primăvară, roșiile se află încă în faza de dezvoltare. Ioan Jivan, legumicultor din localitatea Fârliug, judeţul Caraș-Severin, declară că primele roșii din solariile proprii vor ajunge pe piață cel mai devreme luna viitoare (n.r. iunie).

Roșiile sunt încă în faza de formare. Sperăm ca în câteva săptămâni să începem recoltarea. Am investit mult, dar natura are ritmul ei”, spune Ioan Jivan.

Provocări pentru fermierii din Caraș-Severin

Producătorii de legume din Caraș-Severin se confruntă cu dificultăți tot mai mari, în special din cauza lipsei forței de muncă și a costurilor în creștere. Sprijinul financiar din partea statului întârzie sau este semnificativ redus, ceea ce pune presiune suplimentară pe micii fermieri.

Deși au depus anual cereri pentru subvenții, în 2025 ajutoarele financiare sunt mai puțin consistente, atrage atenția Ioan Jivan.

Speranțe pentru o recoltă bună

În așteptarea roșiilor coapte, fermierii încearcă să valorifice răsadurile rămase, pentru a acoperi o parte din cheltuieli. Totuși, există speranțe că eforturile depuse se vor concretiza într-o recoltă bună în lunile următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:00

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Caraș-Severin, reamintește rentierilor agricoli că termenul...

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 16:08

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița

În județul Caraș-Severin, numele lui Ionel Ianca din Fârliug este bine cunoscut atunci când vine vorba de produse agricole locale. De peste 30...

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița