Ascultă Radio România Reșița Live

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti

Ca membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Industria Alimentară, deputatul Andrei Plujar, prezent la Târgul mare de Primăvară de la Răcăşdia a avut ocazia să stea de vorbă direct cu producătorii locali din Caraș-Severin. Interacțiunea cu aceștia i-a oferit o perspectivă reală asupra provocărilor pe care le întâmpină și a soluțiilor care se pot implementa pentru a le susține activitatea.

Întâlnire cu Fermierii și Producătorii Locali

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti

Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 martie 2025, 20:48

Întâlnire cu Fermierii și Producătorii Locali

După alegerile prezidențiale, îmi propun să organizez o întâlnire dedicată producătorilor locali, fermierilor și punctelor gastronomice regionale. Aceasta va fi o oportunitate excelentă pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă, nevoile lor și modalitățile prin care îi putem sprijini. Consider că este esențial să avem o abordare directă și să înțelegem provocările din teren pentru a veni cu soluții viabile„, a precizat pentru Radio Reşiţa deputatul Andrei Plujar.

Viitorul Agriculturii: De la Subzistență la Dezvoltare Durabilă

În cadrul Comisiei de Agricultură, ne concentrăm pe sprijinirea micilor producători și promovarea produselor tradiționale de calitate superioară. Viitorul aparține fermelor mici și mijlocii, care trebuie încurajate să producă sustenabil și să aibă acces la piețele de desfacere. Agricultura de subzistență trebuie transformată într-un model viabil economic, unde producătorii pot trăi decent din munca lor„, a mai declarat deputatul Andrei Plujar.

Importanța Târgului de la Răcășdia pentru Producătorii Locali

Un exemplu remarcabil al promovării produselor locale este Târgul de la Răcășdia, un eveniment cu tradiție care reunește producători din întreaga regiune. Acest târg nu doar că oferă o platformă pentru vânzarea produselor locale, dar creează şi un mediu propice pentru schimbul de experiențe între fermieri și dezvoltarea unor noi parteneriate.

Participarea la astfel de târguri este esențială pentru micii producători, deoarece le permite să își promoveze produsele, să stabilească relații comerciale și să atragă consumatori interesați de alimente sănătoase și autentice. „Susțin organizarea acestor evenimente, deoarece ele păstrează vie tradiția și cultura gastronomică locală” a subliniat pentru postul nostru Andrei Plujar.

Gustul Autentic al Produselor Bio și Tradiționale

Fiind crescut la sat, am o legătură profundă cu tradițiile agricole și gastronomice. Îmi place să consum produse bio, să redescopăr gusturile autentice ale copilăriei și să sprijin micii producători care mențin aceste tradiții. Cred cu tărie că viitorul agriculturii românești stă în susținerea acestor producători și în promovarea alimentelor locale de calitate„.

Pentru a asigura un viitor prosper agriculturii locale, este vital să fie sprijiniţi fermierii, să le fie promovate produsele tradiționale și să fie organizate târguri care facilitează accesul acestora pe piață.

Târgul de la Răcășdia este un exemplu de succes care trebuie susținut și replicat și în alte regiuni. Prin colaborare și implicare activă, putem contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și la păstrarea gustului autentic al produselor românești.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!