Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

Articol editat de Radio Resita, 29 octombrie 2024, 09:00

Bolivia a fost locuită de mai bine de 20.000 de ani dar abia în 220 î.Hr. s-a stabilit o civilizație importantă. Tiwanaku, o cultură pre-incașă, a ocupat Peru, Bolivia și Ecuador.
Gastronomia Boliviei se caracterizează în principal prin  amestecul de bucătărie indigenă, europeană, arabă și o influență de bucătăria argentiniană.
Din punct de vedere gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor începând cu secolul al XVI-lea. Spaniolii au adus produse precum grâul, oi, puii, porci și vite. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produsele locale și a luat naștere bucătăria creolă comună în toate țările Latino Americane.  
În consecință, gastronomia boliviană este autohtonă, europeană și arabă. Bucătăria boliviană se adaptează acum la vremurile prezente și este una dintre cele mai diverse bucătării din lume.
Gastronomia Boliviei va oferi în principal mâncăruri andine, mâncăruri din văi și mâncăruri tropicale.

Chicharron de porc este felul de mâncare boliviană, pentru care se iau:
– 3 kg de carne de porc
– chimen, piper și sare
– unt
– 3 lămâi mici
– 8 căței de usturoi tocați mărunt sau rași
– 16 cartofi mici sau medii curățați de coajă
– un kg și jumătate de boabe albe mari de porumb
– 2 litri și jumătate de chicha de porumb.

Chicha este o băutură nealcoolizata, fabricată din porumb violet și fiert, laolaltă cu scorțișoară și cuișoare, până când boabele se înmoaie. Apoi se strecoara.
Carnea de porc se taie în bucăți mari. Într-o oală mare în care pot încăpea 3 kg de porc și mai rămâne spațiu, puneți carnea, chicha, condimentele, usturoiul și două linguri pline de sare. Se lasă sa fiarba la foc mare.
Adăugați sucul celor trei lămâi stoarse, reduceți focul la mediu și amestecați. Într-o altă tigaie topiți untul până devine auriu.
Pe farfurie se toarnă unt și peste boabele de porumb, doi cartofi pentru fiecare porție și 3 bucăți generoase de carne de porc. Eu în loc de boabe de porumb violet, pentru că nu am avut, am folosit porumb prefiert și vidat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă