Ascultă Radio România Reșița Live

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Încălzirea bruscă a vremii din această primăvară, a dus la coacerea timpurie a căpşunilor din plantaţiile din Caraş-Severin.

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 mai 2024, 11:20 / actualizat: 14 mai 2024, 23:05

Despre activitatea sezonieră dintr-una din căpşunăriile din satul Soceni, comuna Ezeriş pentru Radio Reşiţa producătorul Adina Maria Minda-Ciote:

Reînnoim plantația, acum avem mai puțin decât în anii trecuți pentru că am scos plantele vechi și reînnoim cultura. În primăvară este necesară intervenția aceasta o dată la trei-patru ani trebuie scoase toate plantele şi lăsat pământul să se odihnească măcar un an și apoi replantat. Am avut cam 2.000 de metri pătrați înainte atunci când am înființat cultura şi acum am redus la 600 de metri pătrați și urmează ca pe viitor să revenim la suprafața avută iniţial, dar cu plante noi. Avem și două solarii pe care vrem să le acoperim anul acesta în toamnă că vântul a luat toată folia de pe ele.

Anul acesta căpșunile au început mai devreme față de ceilalți ani și nu a fost o primăvară așa de ploioasă, chiar nu a fost nici atât de frig, au fost şi multe zile călduroase și a început mult mai repede decât acum doi – trei ani când abia după mijlocul lunii au început să rodească. Acum avem doar afară și după primul cules am obţinut aproximativ 60 – 70 de kilograme. Acum urmează și alte culesuri cam o dată la două zile este şi în funcție de vreme; dacă e foarte cald în fiecare zi.

Avem un soi nou, Clery se numește, sperăm să fie pe placul clienților. Sunt mai diferite ca formă și sunt şi mai aromate și mai dulci de la început sunt potrivite. Oricum la început când planta este tânără și pe producție în primul an tot timpul sunt mai mari și apoi anul doi, trei mai scad din mărime. Acum avem producție 3 săptămâni – maxim o lună. Este o singură producție pe an, doar în aprilie – mai.

Cu producția de anul acesta am ieșit în fața casei. Momentan un kilogram de căpşuni Clery este de 25 de lei, dar cu posibilitatea să mai scadă spre sfârşitul ezonului.

Pe viitor ne gândim să mai introducem încă un soi care este mai târziu decât acesta, adică să avem pe o perioadă de timp mai mare de exemplu pentru că la un singur soi ai producţie 3 săptămâni – o lună. Clery este un soi semitimpuriu, dar dacă am pune un soi mai târziu poate am avea o lună jumate spre două. Celelalte soiuri pe care le-am mai avut au fost Vibrant și Matis, încoace mai târziu, și din acelea vrem să replantăm.

Din căpşunile care ne rămân facem gem, dar numai pentru consumul casnic nu şi pentru piață. Cei care ne aud și doresc să cumpere căpşuni de la noi îi așteptăm cu drag în Soceni la intersecție fac la stânga către Ezeriş şi ne găsesc la prima casă pe partea dreaptă pe colț, iar pe facebook ne găsesc pe pagina noastră „căpșuni de la soceni” și sperăm că aud oamenii noi de noi, poate mai sunt oameni care încă nu știu de noi că în rest ne contactează mulți, mai ales dacă ne văd în fața casei.

În localitate mai sunt plantații, dar este loc pentru toată lumea. Noi am fost deschizătorii de drumuri, acuma se pare că ne-au preluat și alții. Momentan rămânem doar cu producţia de căpşuni pentru că avem și serviciu. avem și job-uri şi nu trăim doar din cultura de căpșuni și atunci asta o facem extra și e complicat pentru că este mult de lucru să întreții o asemenea cultură și mai ales acum trebuie să fii în permanenţă acolo, să culegi, dacă nu plouă să le dai apă, să mai pui o plasă antigrauri etc. și de asta ne axăm doar pe cultura de căpșuni și doar pe un singur cules adică o singură producție, practic o cultură sezonieră„.

… şi de la Soceni ajungem şi într-una din livezile din Ticvaniu Mare în care inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, vorbeşte pentru postul nostru despre primele fructe de sezon, cireşele; şi cum au fost influenţaţi pomii de variaţiile de temperatură din această primăvară:

Deschidem sezonul cu primele fructe; cireșele fiind specia cea mai timpurie. Cireșele de mai au intrat deja în pârgă, urmând ca în aproximativ două săptămâni cele de iunie care, se pare că anul acesta o să începem să le recoltăm în mai datorită temperaturilor ridicate din această primăvară.

Pomii au pornit în vegetație cu aproximativ două săptămâni mai devreme, dar acest decalaj aduce cu el și avantaje și dezavantaje chiar dacă ne bucurăm de faptul că, anul acesta o să începem recoltatul mai timpuriu.

Producția a fost afectată de temperaturile ridicate din urmă cu o lună aproximativ atunci când cireșii erau în plină floare, temperaturile au fost destul de ridicate pentru acea perioadă și polenizarea nu s-a făcut în condiții normale urmând ca în câteva zile temperaturile să scadă chiar și cu 25 de grade, stresul termic afectând aproximativ 25-30% din producție şi asta în condițiile în care în acea perioadă a fost nevoie să generez perdele de fum în 8 nopți ca să reușesc să salvez producția. În unele nopți au fost și temperaturi sub zero grade, anul acesta a fost foarte multă floare în cireși, de aceea nici nu mă afectează că s-a produs o rărire naturală a fructelor. Cele care au rămas sunt mai mari și mai calitative.

După cireșe urmează caisele care de asemenea cu multă muncă am reușit să salvez producția de anul acesta„.

Sursa foto: Adina Maria Minda-Ciote şi Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin
Agricultură vineri, 18 iulie 2025, 23:07

Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin

Pomicultura din Caraş-Severin traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, din cauza secetei prelungite care afectează grav...

Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin
Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița
Agricultură marți, 15 iulie 2025, 18:45

Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița

Coşul cu legume proaspete, direct din grădină de la producător a plecat din nou la drum. „Cei care doresc un gust autentic și produse...

Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița
Avertismentul specialiștilor despre roșiile „bio” din piețe și testele neomologate pentru pesticide
Agricultură luni, 14 iulie 2025, 17:04

Avertismentul specialiștilor despre roșiile „bio” din piețe și testele neomologate pentru pesticide

Produsele locale atrag, dar cât de sigure sunt legumele din piețe? În sezonul estival, tot mai mulți români aleg să cumpere roșii și alte...

Avertismentul specialiștilor despre roșiile „bio” din piețe și testele neomologate pentru pesticide
Lansarea schemelor de ajutor pentru usturoi și cartof, amânată pentru 2026
Agricultură vineri, 11 iulie 2025, 17:18

Lansarea schemelor de ajutor pentru usturoi și cartof, amânată pentru 2026

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că lansarea schemelor de ajutor de minimis pentru susținerea producției de usturoi...

Lansarea schemelor de ajutor pentru usturoi și cartof, amânată pentru 2026
Agricultură joi, 10 iulie 2025, 18:56

Pasiune pentru natură la Reşiţa: Zmeură și plante medicinale bio, cultivate cu dedicare într-o grădină de la capătul oraşului

La Reșița, la doar câteva sute de metri de Complexul Atlantic din cartierul Lend, Amalia Petrescu îngrijește cu dragoste o mică plantație de...

Pasiune pentru natură la Reşiţa: Zmeură și plante medicinale bio, cultivate cu dedicare într-o grădină de la capătul oraşului
Agricultură joi, 10 iulie 2025, 14:51

Ploile de iulie aduc speranță culturilor de porumb și floarea-soarelui din Caraș-Severin

Luna iulie nu este o perioadă de așteptare pasivă în agricultură, ci un moment esențial de monitorizare atentă și intervenție rapidă....

Ploile de iulie aduc speranță culturilor de porumb și floarea-soarelui din Caraș-Severin
Agricultură marți, 8 iulie 2025, 17:08

Programul Tomata în Caraș-Severin: Legumicultorii dezvoltă spații protejate și aduc continuu roșii proaspete în piețele locale

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin continuă implementarea programului de susținere a cultivării legumelor în spații...

Programul Tomata în Caraș-Severin: Legumicultorii dezvoltă spații protejate și aduc continuu roșii proaspete în piețele locale
Agricultură marți, 8 iulie 2025, 15:55

Criză fără precedent în apicultura din România: producția de miere din Caraş-Severin, grav afectată în 2025

Anul 2025 marchează una dintre cele mai dificile perioade pentru apicultura din România, în special în județul Caraș-Severin. Din cauza...

Criză fără precedent în apicultura din România: producția de miere din Caraş-Severin, grav afectată în 2025