Ascultă Radio România Reșița Live

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Astăzi nu vă prezint rețete cu tradiție din bucătăria românească, poate doar felul doi, dar și acela reinterpretat.

Ciorbă de lobodă, evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți

Articol editat de Radio Resita, 24 martie 2024, 11:21

La primul fel vă propun Ciorbă de lobodă deoarece a apărut prin piețe, Evantai din carne de porc cu legume și Salam de biscuiți.
 

Igrediente folosite pentru primul fel:
– 10 legături de lobodă
– două legături de ceapă verde
– 3 linguri de pastă de tomate
– 4 linguri de orez
– sare după gust
– o legătură de leuștean verde
– 3 linguri de ulei
– un ou
– borș după gust
Spălăm loboda bine sub jet de apă rece, apoi o tăiem fidea. Ceapa se curată, se spală și se taie rondele. Punem ceapa la călit, apoi când s-a înmuiat adăugăm loboda și mai lăsăm câteva minute. Completăm cu apă și lăsăm să fiarbă, la foc potrivit. Când loboda s-a fiert adăugăm orezul spălat în mai multe ape și lăsat jumătate de ceas la hidratare. Lăsăm ciorba pe foc, până când orezul este bine fiert. Separat fiebem borșul și îl adăugăm în oală. Se poate prepara ciorba și fără borș. Este la fel de gustoasă.
Adăugăm pasta de tomate, batem un ou cu care dregem ciorba și mai dăm câteva clocote. Leușteanul bine spălat îl tăiem mărunt. Când ciorba este gata, oprim focul și presărăm leuștean verde deasupra. Servim ciorbă caldă, dar este o minunăție și rece.

Pentru al doilea fel vă invit la un Evantai din carne de porc cu legume.

Ingredientele necesare:
– 1,5 kg pulpă de porc
– câte un ardei gras și unul Kapia
– sare și piper negru măcinat
– ulei pentru călit legumele
– unt pentru uns tava
– 300 de ml de suc de roșii
– 200 de ml de apă
– o legătură de pătrunjel verde
Carnea se șterge și se feliază, lăsând baza nepătrunsa cam un centimetru. Se masează cu sare și piper. Legumele se spală, se șterg și se taie rondele. Se sărează, se piperează și se călesc în ulei, pe rând. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
Carnea se așază în tava unsă cu unt și se aranjază legumele printre felii. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. După ce se pătrund legumele și carnea, se toarnă sucul de roșii, apă și pătrunjelul spălat și tocat. Se introduce tava din nou la cuptor pentru încă 10-15 minute, fără a fi acoperită. Cine dorește poate să prepare orez dacă nu vrea să manânce legumele.

La desert ne îndulcim cu Salam de biscuiți.
Ca ingrediente sunt necesare:
– un kg de biscuiți
– 500 de gr de rahat colorat
– 300 de ml de lapte dulce
– 500 de gr de zahăr
– 250 de gr de unt
– 3 linguri de cacao
– 100 de gr de stafide
– 25 de ml de esență de rom
– 150 de gr de fulgi de cocos.

Mai întâi de toate punem stafidele în esența de rom în care am pus o lingură de apă. Lăsăm să se hidrateze și să se îmbete. Rahatul colorat îl tăiem cuburi mici. Biscuiții ii mărunțim. Într-o cratiță punem laptele și zahărul și o așezăm la foc mic amestecând până se dizolvă tot zahărul. Când zahărul s-a topit adăugăm untul și cacao. După aceea luăm siropul de pe foc, punem stafidele cu rom și rahatul tăiat cuburi și amestecăm până se omogenizează. Amestecul acesta îl turnăm peste biscuiți și amestecăm bine până se omogenizează totul. Întindem pe masă o folie alimentară și presăram pe ea fulgii de coco. Apoi punem compoziția și modelăm cu mâna în formă de salam. Rulăm strâns și legăm la capete. Se da două ore la frigider după care îl putem felia și savura.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, Ciorbă de lobodă, Evantai de carne de porc cu legume și salam de biscuiți!

Daniel Babun

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă