Ascultă Radio România Reșița Live

Escoffier’s Chicken Maryland

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.

Escoffier’s Chicken Maryland

Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2024, 08:11

Maryland este unul din cele 50 de state componente ale Statelor Unite ale Americii, fiind unul din așa-numitele Mid-Atlantic States. Maryland se găsește pe Coasta de est a SUA și a fost singura provincie cu drepturi speciale pentru catolici din cele 13 colonii inițiale ale Statelor Unite.
Vânzarea alimentelor de casă a fost ilegală în locațiile din Maryland până în 2018. Înainte de reformele legislative adoptate în acel an, Maryland avea unele dintre cele mai stricte limite din țară, permițând producătorilor de alimente de casă să-și vândă mărfurile numai în piețe și la evenimente speciale. După Reforma legislativă susținută de Institutul pentru Justiție, producătorii de alimente de casă din Maryland își pot vinde bunurile direct de acasă sau prin livrări prin poștă.
Sunt permise din 2020 comercializarea de alimente de casă la magazinele de vânzare cu amănuntul și permite producătorilor să-și înlocuiască adresa de domiciliu cu un număr de identificare pe etichetele produselor. Statul avea unul dintre cele mai stricte impuneri în vânzarea de alimente.

Escoffier’s Chicken Maryland este un pui pane, prajit la tigaie și garnisit cu banane. Conform lucrării „The Amiable Baltimoreans”, din 1951 al lui Francis Beirne  bananele au fost unul dintre cele 10 produse de import din Baltimore. Ele  și-au făcut loc în tot felul de mâncăruri.
Vom avea de lucru cu:

– un pui tăiat în sferturi
– o cană de făină
– un ou
– o cană de pesmet
– o jumătate de lingură de semințe de țelină
– o cană și un sfert de ulei vegetal
– două linguri de apă
– sare și piper după gust.

Punem faina într-un castron. Amestecăm oul și apa într-un bol separat. Combinăm pesmetul, semințele de țelină, sarea și piperul într-un alt bol. Punem bucățile de pui mai întâi în făină, apoi în amestecul de ou și apă și la final în pesmet.
Prăjim puiul în ulei încins până când temperatura internă este de 165 de grade sau până când sucurile curg limpede când sunt străpunse cu o furculiță. Luăm de pe foc și păstrăm carnea caldă.

Acum ne îndreptăm atenția către sos. Îl facem din:
– o lingură de unt
– o lingură de făină
– o cană de smântână
– o linguriță de oțet de vin roșu
– o linguriță de boabe de muștar pudră
– 2 linguri de hrean
– sare și piper după gust
– 4 banane tăiate în jumătate, apoi feliate în bucăți
– felii de bacon.

Topim untul într-o cratiță și presărăm făina cernută. Când s-a încălzit, turnăm smântâna și lăsăm să fiarbă. Gătim la foc mic timp de 10 minute. Punem oțetul, pudra de muștar și hreanul. Mai lăsăm pe foc câteva minute. Potrivim gustul cu sare și piper.
Acum prăjim bananele într-o tigaie unsă cu unt până se rumenesc. Prăjim și baconul până devine crocant. Carnea de pui pune în mijlocul farfuriei, se înconjoară cu piure de cartofi sau țelină, felii de bacon, banane și sos. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitmaryland-org; ij-org)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă