Ascultă Radio România Reșița Live

Arrollado Huaso

 În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi pătrundem în bucătăria statului Chile.
Lucrările istoriografice despre bucătăria chiliană certifică faptul că este rezultatul fuziunii a trei tradiții culinare. În primul rând, cea indigenă, care a furnizat materiile prime precum porumb, cartofi, fasole, dovlecei și chili, care stau și în prezent la baza preparatelor creole. La rândul lor, cuceritorii spanioli au introdus o serie de produse, tehnici și practici culinare care, asociate cu ingredientele locale, au dat naștere bucătării mestizo, care s-a consolidat în epoca colonială. Mai târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, influența culturii franceze asupra obiceiurilor elitelor locale a avut ca rezultat adoptarea de noi rețete din gastronomia europeană.

Arrollado Huaso

Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 08:27

Ziua Bucătăriei Chilene a luat naștere în 2009, când prin Decret Prezidențial, s-a stabilit ca în 15 aprilie să fie ziua gastronomică a statului Chile.

Cum este bucătăria chiliană? Adevărul este că se remarcă prin aromele, ingredientele și culorile sale variate, ca un produs al diversității geografice a Chile care poate fi împărțită în Nord, Centru și Sud.

Propunerea mea din bucătăria chilienilor este Arrollado Huaso, adică o ruladă de carne de porc învelită în șoric. Sună apetisant, nu?
Ne trebuie:
– un kg de pulpă de porc
– 200 de gr de bacon
– o bucată de șoric de porc de aproximativ 25- 30 de cm
– bulion din picioare de porc.
Pentru marinadă folosim:
– o jumătate de cană de oțet de vin
– o linguriță de sare de mare
– o jumătate de linguriță de piper alb măcinat
– o linguriță de chimen pulbere
– o lingură de Oregano
– o linguriță de usturoi proaspat zdrobit
– ulei
– Chili Pepper

Să trecem la treabă.
Tăiem carnea de porc și baconul în fâșii de 2 cm lățime.
Amestecăm toate ingredientele pentru marinată și apoi punem pulpa de porc și baconul. Amestecăm cu mâinile bine de tot carnea să nu rămână nicio bucată neacoperită de marinadă. Acoperim cu folie film și dăm la frigider pentru cel putin 4 ore, ideal ar fi să rămână peste noapte.
Luăm șoricul, îl întindem și punem fâșiile de porc și bacon pe treimea inferioară a lui. Cu grijă și strâns, rulăm șoricul pentru a forma un cilindru.

Rulada o legăm cu ață de bucătărie. Sigilăm marginile și punem rulada într-o oală. Acoperim cu bulionul de picioare de porc.
Gătim la foc mediu spre mare până fierbe bulionul, apoi reducem la minim și lăsăm să fiarbă mocnit, cu oala acoperita, timp de 2 ore sau până când rulada este moale. Stingem focul și lăsăm să se răcească în bulion. După ce o scoatem din bulion tăiem ața.

Serviți Arrollado Huaso tăiată în felii ca aperitiv sau fel principal cu ce vă face plăcere.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(chile.travelmemoriachilena.gob.clgourmet.cl)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta