Ascultă Radio România Reșița Live

Carne Asada

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Astăzi vă invit să apreciați bucatele din Nicaragua.
Mâncarea acestei frumoase țări, clasificată drept „Țara lacurilor și vulcanilor”, este variată, bogată în arome și culori. Porumbul și derivatele sale sunt baza alimentelor din Nicaragua.
Există multe alimente originale care nu se regăsesc în bucătăriile din America Centrală, ceea ce face gastronomia țării unică.
Mâncărurile din Nicaragua au evoluat de-a lungul timpului, de la începuturile sale din vremurile precolumbiene, de la cucerirea spaniolă și până în zilele noastre.
Bucătăria nicaraguană folosește atât produse proprii, cât și multe ingrediente provenite din diverse părți ale lumii, precum: usturoiul, roșiile, orezul, făina de grâu, scorțișoara și altele. Fructele care caracterizează regiunea sunt papaya, jocote, mango, yucca, tamarind, oregano și diferite tipuri de ierburi aromate.
Nicaragua este o republică din America Centrală. Cu toate că este cea mai mare țară din regiune, are cea mai mică densitate de locuitori, aproximativ 7 milioane de locuitori. Nicaragua se învecinează la nord cu Honduras, lungimea graniței fiind de 922 km, iar la sud cu Costa Rica, pe o lungime de 309 km. Coasta vestică este mărginită de Oceanul Pacific, iar la est se află Marea Caraibilor. Lungimea totală a țărmului este de 910 km.

Carne Asada

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:35

Numele țării este un derivat al numelui Nicarao, numele dat de tribul care a locuit pe malurile Lago de Nicaragua înainte de cucerirea Americilor de către spanioli. La acesta s-a adăugat cuvântul spaniol Agua, datorită multitudinii de lacuri din regiune.
Generalul Anastasio Somoza a devenit președintele Republicii Nicaragua la 1 ianuarie 1937, în urma unor alegeri trucate. El l-a demis din funcție pe fostul președinte, Juan Bautista Sacasa. Și o curiozitate legată de numele dictatorului Anastasio Somoza.

La data de 8 decembrie 1941, la doar 1 zi după Atacul de la Pearl Harbor, regimul lui Somoza a declarat război Japoniei. Au urmat Germania și Italia pe 11 decembrie și Ungaria, România și Bulgaria pe 19 decembrie. Niciun soldat nu a fost trimis pe front, dar Somoza a profitat de situație pentru a putea confisca proprietățile germanilor domiciliați în Nicaragua.

Carne Asada este preparatul nicaraguan propus astăzi.
Rețeta este una dintre cele mai emblematice din Nicaragua.

Pentru preparare sunt necesare:
– 3 kilograme de mușchi de porc
– 3 portocale sau lămâi
– o ceapă potrivită
– sare și piper
– roșii
– banane
– varză
– oţet

Spălăm carnea și o tăiem bucăți lungi, apoi trecem la adăugarea de portocale sau lămâi. Punem și ceapa tăiată  julienne. La final se condimentează cu sare și piper după gust.
Amestecăm și lăsăm la marinat timp de 30 de minute, dar  mai bine marinăm cu o zi înainte, pentru ca sucurile să se integreze în carne.
Pregătim grătarul și punem carnea noastră să se rumenească și verificăm constant să nu se ardă. Păstrăm carnea caldă într-un vas termic.

Ne mutăm în bucătărie. Punem într-o cratiță ulei, tăiem bananele felii sau fâșii și când uleiul este înfierbântat prăjim  bananele care trebuie să înoate în el.
Gătim timp de 3 până la 5 minute până când devin maro auriu, după care rezervăm.
În aceeași ulei rumenim și roșiile, dar nu înainte de-a scoate miezul și lichidul.  
Montăm farfuriile. În centru punem carnea și pe margini bananele și roșiile prăjite sau cum doriți dvs.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei