Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.
Pentru această zi de vineri vin pe frecvențele Radio Reșița cu felul de mâncare național al Irakului, Masgouf, adică pește la grătar.  Cuvântul Masgouf înseamnă „acoperit” în arabă.  
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
– patru fileuri de crap
– câte două lingurițe de sare și de curry
– o ceapă mare
– doi căței de usturoi
– două roșii medii
– o legătură de pătrunjel
 – ulei vegetal, pastă de tomate, oțet și suc de lămâie.
Opțional o jumătate de linguriță de piper de cayenne.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

Articol editat de Radio Resita, 25 august 2023, 12:00

Spălăm fileurile de pește și le usucăm. Amestecăm o linguriță de sare cu una de curry și presărăm peste fileuri.
Punem peștele pe o tigaie sau o tavă care a fost tapetată cu hârtie de copt. Acoperim pentru ca peștele să nu se usuce și îl lăsăm la frigider până când vom începe să-l gătim.
Preparăm sosul. Tocăm jumatate din ceapă, împreună cu cățeii de usturoi și călim ușor.  
Tăiem una dintre roșii și o adăugăm în aceeași tigaie, împreună cu pătrunjelul, pasta de roșii, oțetul, sucul de lămâie, apa, restul de sare și curry.
Presărăm și piper cayenne, cine folosește. Amestecăm până când toate ingredientele se unesc pentru a forma un sos frumos și bogat. Se fierbe aproximativ cinci minute și se lasă deoparte să se răcească.
Luăm fileurile de pește din frigider și le așezăm pe grătarul încins. Folosim palete pentru prepararea peștelui la grătar. Tăiem ceapa și roșiile rămase și le amplasăm deasupra cărnii. Gătim fileurile zece minute, iar la jumătatea timpului le întoarcem. Se servesc cu orez alb, acoperit cu sos de roșii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar