Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Ciolan afumat de porc

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului. Am fost în Franța, Italia, Spania, iar de astăzi deschidem ușa bucătăriilor regionale din Germania. Începem cu Bavaria, cel mai mare land al Germaniei.
Gastronomia din Bavaria este deosebit de durabilă și regională. Această afirmație este subliniată de cea mai recentă ediție a Ghidului Michelin. Din 2020, ghidul de gastronomie acordă „Stele verzi” hanurilor care sunt deosebit de dedicate durabilității și regionalității. Accentul se pune pe calitatea deosebită și inconfundabilă a mâncărurilor locale. În Bavaria s-au instituit două distincții de calitate „Bucătărie bavareză excelentă” și „Cultură excelentă a berii bavareze”, care onorează hanurile ce folosesc aceste puncte forte și fac astfel tangibilă bogăția culinară a bucătăriei bavareze. Peste 200 de specialități gastronomice au fost incluse într-o bancă de date pentru a li se păstra caracteristicile. Atunci când lumea se gândește la mancare germana cei mai mulți au în față imaginea cărnurilor  și cârnaților, a verzei murate și a cartofilor.
Însă mâncarea germană înseamnă mai mult decât aceste alimente, iar bucătăria bavareză diferă de cea a restului țării. Să nu uităm de berea care nu lipsește din niciun frigider al bavarezilor. Unde oare se putea desfășura celebrul Oktober Fest dacă nu la Munchen.

Rețetă europeană: Ciolan afumat de porc

Articol editat de Radio Resita, 31 iulie 2023, 11:51

Ce vă propun pentru astăzi. Păi, m-am gândit la ceva caracteristic. Nu, nu la cârnați, ci la ciolan afumat de porc ca-n Bavaria. Deși are un os mare, are și o cantitate deloc neglijabilă de carne și un șoric gros, cu o crustă crocantă de grăsime.
Ca ingrediente pentru 4 persoane vom folosi:
– două ciolane afumate din spatele porcului
– o lingură de sare
– două lingurițe de piper
Clătim carnea sub jet de apă, după care o ștergem temeinic să nu rămână strop de apă.
Așezați carnea umedă pe două straturi de hârtie de bucătărie și uscați-o pe toate părțile. Cu ajutorul unui cutter tăiem șoricul de sus în jos la o distanță de aproximativ 4 centimetri. pentru a crea un model de dungi. Apoi tăiem dungi orizontale, tot la o distanță de 4 centimetri și obținem romburi pe ciolan. Modul de tăiere are avantajul față de dungi că stratul crocant este mai ușor de mâncat. Amestecăm sarea și piperul și frecăm bine pe toate părțile. Lăsăm deoparte până cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius. Odată ce cuptorul a atins temperatura setată, punem ciolanele pe grătarul din mijloc, iar sub ele o tavă cu apă ca să nu cadă grăsimea în cuptor și să afume bucătăria. dacă trebuie mai completăm cu apă. Durează aproximativ două ore și jumătate până se gătește ciolanul de porc. În funcție de mărimea ciolanelor, timpul de prăjire poate crește sau scădea ușor. Din când în când ungem cu apă în timp ce se prăjește sau dacă vă place mai picant cu bere neagră. Cu jumătate de oră înainte de sfârșitul timpului de gătire vom crește temperatura la 200 de grade Celsius. Acest lucru va face coaja frumoasă și crocantă. Ciolanul de porc bavarez poate fi mâncat cu o bucată de pâine de casă adevărată sau un covrig. În Bavaria nu lipsește berea la această mâncare. Ciolanul are gust bun și cu găluște, sos și varză bavareză sau varză roșie. În orice caz, ciolanul trebuie mâncat întotdeauna proaspătă scos din cuptor, astfel încât crusta să fie frumoasă și crocantă și nu moale. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă