Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Dalyan koftesi

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.  Nu am mai fost de vreo două luni prin bucătăria din Turcia, cea care și-a pus amprenta pe gastronomiile multor țări. Cultura culinară turcească este bogată și diversă și care a fost modelată sub influența diferitelor civilizații. Potențialul agricol bogat, clima sa și locația strategică au contribuit semnificativ la dezvoltarea bucătăriei turcești.
Vechea bucătărie turcească are o tradiție culinară adânc înrădăcinată, pornind din timpurile preistorice. Influențată de stilul de viață nomad, această bucătărie se caracterizează prin mese simple și consistente folosind produse lactate, carne, cereale și legume. Ospitalitatea și bunăstarea oaspetelui au fost de mare importanță pentru prestigiul gazdei.
Dalyan koftesi sau pe românește chiftea Dalyan este preparatul zilei de astăzi. Avem treabă cu:
– jumătate de kg de carne de vită cu puțin seu,
– o ceapă
– trei linguri de pesmet
– un gălbenuș de ou
– albușul de ou
-încă trei ouă întregi
– chimion
– cinci sau șase linguri de ulei de măsline
– o lingură cu vârf de pastă de tomate
– sare și piper negru
În primul rând fierbem ouăle tari. Într-un bol frământăm temeinic carnea de vita, gălbenușul de ou, jumatate de albuș, ceapa rasa, pesmetul, chimenul, piperul negru și sarea. Luăm o tavă pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Ungem hărtia cu ulei vegetal. Întindem pe hârtie compoziția sau hai să-i spun mortarul de chiftele. Aranjăm ouăle fierte tare în mijlocul mortarului de carne. Rulăm dintr-o margine hârtia și sigilăm la mijlocul compoziției. Pictăm combinația cu jumătatea de albuș pe care am rezervat-o. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius și coacem până se rumeneste.
Pentru sos încingem uleiul vegetal, adăugăm pasta de tomate și gătim până se degajă un miros îmbietor de roșii. Turnăm  apă, sărăm, amestecăm, aducem la fierbere și o luăm de pe foc. Transferăm carnea într-o altă tavă de dimensiuni adecvate și turnăm sosul. Punem tava înapoi în cuptor pentru 10 minute. Dacă vreți puteți să țineți puțin mai mult la cuptor. Se servește cu ce vă face plăcere, caldă sau rece, taiată în felii. Seamănă într-u câtva cu drobul de organe de miel, că doar și drobul este preluat din arta culinară turcă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Dalyan koftesi

Articol editat de Radio Resita, 19 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar