Ascultă Radio România Reșița Live

Scurtă istorie a ciocolatei în România

Frații Vasile și Grigore Capșa au fost deschizători de drum într-ale deserturilor pe plan autohton, scrie Radio Vacanța

Articol editat de Valentina Adam, 7 iulie 2023, 12:50

În România, istoria deserturilor cu ștaif începe în 1852, când frații Capșa își deschideau prima lor cofetărie, amintește Gastro Art.

4 ani mai târziu, în 1856, Vasile Capșa ajungea în Franța, de unde aducea bomboane fondante și alte dulciuri. Totodată, la București ajungea bombonierul Georges Leroy. Mai apoi, Grigore Capșa se specializa la Paris, în echipa faimosului Belissaire Boissier.

Mai apoi, se deschideau în Capitală și alte cofetării, care rivalizau Capșa.

În 1890, era fondată “Latter Mor”, prima fabrică de ciocolată din Banat.

În 1891, industriașul francez F. Bresson ridica prima fabrică de ciocolată din București.

În 1899, la Brașov era fondată “Hess: Prima fabrică de bomboane și ciocolată din Transilvania”.

În intervalul 1912 – 1920, au funcționat firma individuala „Pavel Helioty”, producător de ciocolată, produse zaharoase, paste făinoase si gheată artificial și fabrica SAR “Corso”, care vindea produse zaharoase.

În 1917, Fabrica de bomboane “Latter Mor” de la Timișoara devenea “Kandia”.

1919, la București se deschidea Ciocolateria “Regina Maria”, parteneri în afacere fiind Grigore Alexandrescu, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu.

În 1922, compania Stollwerk Bratislava inaugura o filială la Brașov.

În 1948, după naționalizarea comunistă, Cofetăria Capșa devenea Cofetăria București, Fabrica Zamfirescu – Întreprinderea de Produse Zaharoase București, iar Hess – Dezrobirea.

În 1969, Dezrobirea va lua numele Cibo.

În 1990, fosta Fabrică Zamfirescu era inclusă în S.C. Excelent S.A. iar în 2002 intră în procedură de clasare, iar fabrica Cibo devenea “Poiana Produse Zaharoase”. În 1994, aceasta din urmă era cumpărată de o multinațională americană și devenea “Kraft Jacobs Suchard România”

În 2003, Kandia Timișoara fuziona prin absorbție cu Excelent. Toată producția era mutată la București. Noua unitate se va numi Kandia Excelent.

În 2010 Kraft Jacobs Suchard, închidea fabrica din Brașov și își muta sediul în Bulgaria.

Celebrată la 7 iulie, an de an, „Ziua Mondială a Ciocolatei” a fost institută de francezi în 1995, notează Rador.

Data indică momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. Ciocolata, aşa cum o ştim noi azi, în formă de baton, a fost invenţia londonezului Joseph Fry, în 1847. Ciocolata se folosea deja de mii de ani, însă sub altă formă. În 1519, conchistadorul Hernán Cortés a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl”.

Fapt divers duminică, 27 aprilie 2025, 00:01

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii

În calendarul ortodox, prima duminică după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi în care este pomenit Sfântul Apostol Toma. A doua zi,...

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 08:00

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special...

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții