Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Creier de vită cu smântână

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Creierul de vită este un preparat foarte apreciat în bucătăriile restaurantelor din Italia, Franța, Spania, America de Nord și de Sud, nordul Africii și în alte țări. La noi în ultimul timp, creierul și-a câștigat recunoașterea gurmanzilor fiind tot mai apreciat. Consumând creier de vită sprijinim sănătatea generala a creierului nostru, ne aduce bună dispozitie și accelerează viteza de procesare a creierului uman. Dacă mâncăm regulat creier de vită pompăm în organism progesteron, pregnenolon și testosteron, acesti hormoni asociați tinereții. Din creier de vită se pot face unele mâncăruri deosebit de gustoase și elegante, cum ar fi creier pane, creier gratinat, creier cu sos de unt, sufleu de creier. Eu vă propun pentru astăzi creier de vită cu smântână.

Rețetă românească: Creier de vită cu smântână

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 12:02

Pentru patru persoane avem nevoie de 800 de grame de creier, 250 de grame de smântână grasă, 100 de grame de unt, două cepe mari, două linguri rase de făină, 500- 600 de mililitri de bulion din oase de vită, un sfert de linguriță de boia, verdeață, sare și piper. Punem creierul într-un vas cu apă rece și îl spălăm. După aceea îl curățăm de pielițe. Aruncăm apa din vasul unde am spălat creierul, completăm cu un litru de apă rece și punem creierul la fiert pentru 20- 25 de minute. În apă presărăm sare și puțin oțet alb. După ce a fiert îl scurgem de apă și îl lăsăm să se răcească. Împărțim untul în jumătate și îl punem într-o cratiță la foc domol. După ce s-a topit așezăm ceapa tocată mărunt și o călim puțin având grijă să nu își schimbe culoarea. Presărăm boiaua și stingem cu supa groasă de oase. Până când începe să clocotească ne ocupăm de făină pe care o frecăm cu restul de unt având grijă să nu se formeze inesteticele cocoloașe. Turnăm făina cu untul în cratița care fierbe și amestecăm bine. Reglăm gustul cu sare și piper proaspăt râșnit.
Luăm o altă cratiță și punem în ea creierul răcit și tăiat cuburi. Cu ajutorul unei site strecurăm sosul peste creier, adăugăm smântâna, amestecăm delicat și mai lăsăm să fiarbă cam cinci minute. Stingem focul și după alte cinci minute punem frunze tocate de mărar, pătrunjel sau leuștean. Se servește cu garnitură de piure de cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar
Pui piccata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 7 septembrie 2024, 09:56

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui piccata
Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor