Ascultă Radio România Reșița Live

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.

Povestea micului românesc

Articol editat de Valentina Adam, 1 mai 2025, 06:00 / actualizat: 1 mai 2025, 7:51

Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol, atunci când un bucătar iscusit din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum era cunoscut printre clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explică istoricul Dan Falcan.

Într-o zi, cârciumarul muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului“ şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Încet-încet, pe majoritatea grătarelor din cârciumile şi localurile bucureştene se aflau mititei, iar oamenii păreau fascinaţi de gustul noului produs. „Înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă există o bodegă în care se serveau mici“ , povesteşte Dan Falcan.

Micul vine din Turcia de acum câteva sute de ani

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionaţii artei culinare, are o altă părere despre originea micului şi spune că ştie legenda lui Iordache, dar crede că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani. Bărbatul spune că potrivit legendei lui Iordache, micii ar avea o istorie prea scurtă.

Moghazehi povesteşte că micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate. „Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“, precizează acesta. 

În ceea ce priveşte un top al micăriilor din Capitală, Moghazehi Mehrzad spune că din punctul său de vedere cei mai buni mici sunt cei de La Cocoşatu. Bărbatul recunoaşte că a încercat să afle reţeta lor, dar fără succes. Caru’ cu bere este un alt restaurant la care spune că se găsesc mici foarte buni, pentru că bucătarii de acolo respectă o reţetă proprie. „Din câte ştiu cei de acolo au o reţetă veche de 100 de ani“ , precizează Moghazehi.

Reţeta micului însă este pe atât de diferită, pe cât este de contestată că ar fi românească. Unii specialişti culinari susţin că a fi un produs provenit dintr-o eroare gastronomică atunci când un bucătar din Bucureşti a rămas fără maţe pentru cârnaţi şi a pus carnea direct pe grătar. Alţii spun că tradiţionalul mic ţine mai mult de obiceiurile culinare ale turcilor şi că a rămas moştenire de sute de ani.

Micii lui Păstorel

Iaţă şi versiunea lui Păstorel despre mititeii autohtoni. E apărută în Glasul Patriei din 20 decembrie 1962, şi e de găsit la paginile 271-272 din De Re Culinaria, ediţia din 1977. Aşadar:

Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpa – capacul. La 1 kg de carne, ¼ seu gros şi curăţat de piele. Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin maşina de tocat. Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriţă de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper şi o jumătate linguriţă bicarbonat. Frămânţi, până se face o pastă omogenă.

Uzi cu apă un fund de lemn şi palmele. Suceşti câte o bucată pe masă până obţii forma cilindrică ştiută. Tai în bucăţi potrivite şi-i aşezi umezi pe-o farfurie. Îi pui la rece câteva ore. Pui grătarul încins, pe care ai aşezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârteşti mereu, până se întăresc. După ce s-au prăjit o serie, se servesc în vas acoperit şi încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). În timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească la exterior, rămânând cruzi la mijloc.

Sursa: adevarul.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Dispare „mirajul” Black Friday 2025: doar 15% dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut
Fapt divers duminică, 26 octombrie 2025, 13:00

Dispare „mirajul” Black Friday 2025: doar 15% dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut

2 din 10 români nu vor cumpăra nimic, iar 4 din 10 își limitează bugetul la 700 de lei Entuziasmul de altădată pentru reducerile de Black...

Dispare „mirajul” Black Friday 2025: doar 15% dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut
BNR lansează prima monedă colorată a României, dedicată lui Lucian Blaga
Fapt divers duminică, 26 octombrie 2025, 06:22

BNR lansează prima monedă colorată a României, dedicată lui Lucian Blaga

Banca Națională a României (BNR) marchează un moment istoric în numismatica românească prin lansarea primei monede colorate din România,...

BNR lansează prima monedă colorată a României, dedicată lui Lucian Blaga
România trece la ora de iarnă 2025: ceasurile se dau înapoi cu o oră
Fapt divers sâmbătă, 25 octombrie 2025, 14:27

România trece la ora de iarnă 2025: ceasurile se dau înapoi cu o oră

România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 spre 26 octombrie 2025, când ceasurile se vor da înapoi cu...

România trece la ora de iarnă 2025: ceasurile se dau înapoi cu o oră
Halloween la Blocul Fetelor din Reșița – 31 octombrie 2025
Fapt divers sâmbătă, 25 octombrie 2025, 08:40

Halloween la Blocul Fetelor din Reșița – 31 octombrie 2025

Pe 31 octombrie 2025, între orele 17:00 și 21:30, Reșița devine epicentrul distracției de Halloween printr-un eveniment inedit găzduit de...

Halloween la Blocul Fetelor din Reșița – 31 octombrie 2025
Fapt divers vineri, 24 octombrie 2025, 19:47

Singurul ceas solar din Banatul de Munte este la Școala Pittner din Reșița

România trece la ora de iarnă În acest sfârșit de săptămână, România trece oficial la ora de iarnă, moment care presupune reglarea...

Singurul ceas solar din Banatul de Munte este la Școala Pittner din Reșița
Fapt divers joi, 23 octombrie 2025, 22:38

Balul Strugurilor 2025 – Tradiție, muzică și bună dispoziție la Reșița

Tradiția continuă la Reșița, unde comunitatea maghiară, alături de organizația UDMR, îi invită pe locuitori să participe la Balul...

Balul Strugurilor 2025 – Tradiție, muzică și bună dispoziție la Reșița
Fapt divers joi, 23 octombrie 2025, 22:20

Săptămâna Verde în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

În cadrul programului „Săptămâna Verde”, elevii Școlii Gimnaziale „Romul Ladea” din Oravița au petrecut o zi memorabilă în mijlocul...

Săptămâna Verde în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Fapt divers joi, 23 octombrie 2025, 17:39

Gala Gratitudinii 2025 la Găvojdia: Mitropolitul Ioan al Banatului, Cetățean de Onoare, și un omagiu adus credinței, culturii și unității bănățene

Gala Gratitudinii 2025 la Găvojdia – un omagiu adus credinței, tradițiilor și unității Banatului Asociația Primarilor din Banatul Istoric,...

Gala Gratitudinii 2025 la Găvojdia: Mitropolitul Ioan al Banatului, Cetățean de Onoare, și un omagiu adus credinței, culturii și unității bănățene