Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ciorbă musceleană cu lapte bătut

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Ciorbă musceleană cu lapte bătut

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:34

Romania are o tradiție culinară veche de secole, care a asimilat și retete din spțtiile culturale învecinate. Deși deseori ne referim la bucătăria noastră ca la un ansamblu unitar de rețete și practici gastronomice, ea este de fapt o combinație de rețete regionale. Bucătăria românească nu este la fel de bogată în rețete ca cea italiană sau franceză, dar, cu siguranță, are un grad ridicat de diversitate. Astăzi m-am oprit la un teritoriu de graniță al Țării Românești, zona Muscelului.

Teritoriul Muscelului cu dealuri înalte și munți spectaculoși a determinat locuitorii săi să se îndrepte spre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii pentru ei: pomicultura și creșterea animalelor. Acest lucru a determinat și specificul culinar al zonei, dominat de produsele lactate, preparatele din carne, din fructe și produse ale pădurilor ce domină ținutul Muscel. Nu se poate discuta de specificul culinar al Muscelului fără a aduce în discuție celebra țuică de prună din zonă, aproape la fel de bună ca cea din Banatul Montan. Pentru astăzi vă invit la o Ciorbă musceleană cu lapte bătut. Avem nevoie de următoarele legume: 200 de gr. de cartofi, 200 de gr. de ceapă, 200 de gr. de mazăre, 100 de gr. de morcovi, 200 de gr. de roșii, 200 de gr. de fasole verde și o rădăcină potrivită de patrunjel. Aromatizăm ciorba cu mărar și pătrunjel frunze, sare și piper. Punem să avem la îndemână și un litru de lapte bătut.

Curățăm cartofii și îi tăiem cubulețe. Zarzavatul îl porționăm fideluță, iar ceapa solzișori. Fasolea verde o rupem în bucăți. Roșiile le dăm prin răzătoare sau le zdrobim bine cu furculița. Putem folosi și roșii în suc propriu care vor avea parte de același procedeu. Punem la fiert zarzavatul și ceapa într-un litru de apă rece cu sare. Când zarzavatul s-a fiert pe jumătate adăugăm boabele de mazăre și fasolea verde. În ultima fază a fierberii punem roșiile, cartofii, laptele batut și potrivim de sare și piper. Când cartofii sunt moi luăm oala de pe foc, lăsăm ciorba să se liniștească puțin și presărăm frunze tocate de pătrunjel. Bună-i ciorba caldă, dar merge de minune și rece pe zăpușeală. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babaun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă