Ascultă Radio România Reșița Live

Legumă foarte rară scoasă la vânzare în România: Cât costă un kilogram din soiul „Rareș”?

Cercetătorii buzoieni au scos la vânzare o legumă foarte rară, dar cu multe beneficii. Se prepară asemeni cartofului obișnuit, însă are gustul complet diferit. Nici la formă nu se aseamănă, dar crește tot în pământ și, în ciuda multiplelor proprietăți, este foarte puțin cunoscută.

Legumă foarte rară scoasă la vânzare în România: Cât costă un kilogram din soiul „Rareș”?

Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 martie 2023, 20:24

Soiul de topinambur, cunoscut sub denumirea populară de ”nap porcesc”, este produs la Buzău de Stațiunea de Cercetare Legumicolă.

Potrivit cercetătorilor, topinamburul se consumă asemeni cartofului, putând fi prăjit, feliat sub forma de chipsuri sau fiert, asezonat cu alte legume sau folosit în diverse sosuri şi supe.

Poate fi consumat şi în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină. Totodată topinamburul este și o excelentă plantă premergătoare”, spun cercetătorii.

Cei care doresc să încerce această legumă mai puțin obișnuită au șansa să o achiziționeze în această perioadă de la magazinul stațiunii.

Cercetătorii au anunțat că vor scoate la vânzare soiul Rareș.

Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 m înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă, dulceag. Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 g.

Cantitatea de sămânță (tuberculi) necesară înființării unui hectar de cultură este de 400-600 kg, în funcție de schema tehnologică de înființare a culturii, iar producția este de 40-50 t/ha, dar cultivat pe teren ușor și bine aprovizionat cu apă (irigat), producția poate crește semnificativ ajungând până la 120 t/ha.

Caracterul forte al acestui soi este dat de conținutul în inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural și conținutul ridicat de substanța uscată. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate (pivnițe, silozuri)”, informează cercetătorii buzoieni.

Sursa: https://ziare.com/leguma/leguma-rara-scoasa-vanzare-romania-pret-kilogram-soi-rares-1794322

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers duminică, 27 aprilie 2025, 00:01

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii

În calendarul ortodox, prima duminică după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi în care este pomenit Sfântul Apostol Toma. A doua zi,...

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 08:00

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special...

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții