Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Dulceţurile de pere cu stafide şi de zmeură cu vişine, delicatese de toamnă din Clisura Dunării

Pentru sezonul rece este indicat să ai în cămară cel puţin un borcan din fiecare tip de fructe. Când vei avea poftă de ceva dulce, vei avea de unde alege. Gemurile, dulceţurile şi marmeladele sunt ideale şi pentru prepararea a numeroase plăcinte şi prăjituri, iar în serile friguroase de iarnă nimic nu se compară cu o cană de ceai fierbinte şi o felie de pâine unsă cu gem.

[AUDIO-FOTO] Dulceţurile de pere cu stafide şi de zmeură cu vişine, delicatese de toamnă din Clisura Dunării

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 septembrie 2022, 16:18 / actualizat: 29 septembrie 2022, 19:41

Mamele şi bunicile noastre alocau un spaţiu important din cămară, dulceţurilor si compoturilor. Preparate din aproape orice tip de fructe, acestea au o aromă specială şi sunt ideale pentru zilele răcoroase de toamnă.

Dacă te-ai săturat de clasicele dulceţuri de vişine, căpşuni sau prune, poţi degusta ceva mai inedit, precum ar fi: dulceaţa de smochine, de rubarbă, de castane sau de dovleac, dar şi de pere cu stafide sau de zmeură cu vişine.

Aşadar, odată cu venirea anotimpului rece, toate dulceţurile şi compoturile din fructe de sezon sunt la mare căutare în pieţele şi târgurile din Caraş-Severin.

La Târgul mare de toamnă de la Răcăşdia am întâlnit-o pe Elena Marcela Jeberian din satul Şuşca, comuna Pojejena, producătoare de dulceţuri şi compoturi bio:

Am avut noroc de un an îmbelșugat în ceea ce privește fructele și am putut să fac un sortiment mai diversificat de gemuri, dulcețuri și compoturi. Am făcut dulceață de smochine, compot din smochine, dulceață de zmeură și vișine, dulceață de pere cu stafide, de caise, de căpșuni. Toate care se fac de obicei sunt bine primite de cumpărători, tot ce este cu tentă mai exotică este mai cumpărat, pentru că de exemplu smochinele cresc în general pe Clisura Dunării, fiind o climă mai călduță față de alte zone ale țării, dar se caută și cele clasice de căpșun sau de caise pentru prăjituri. Tehnica de preparare, în principiu, este aceeași la toate dulcețurile. Bineînțeles, aromele diferă, fructul în sine, consistența lui, smochinele ca să rămână întregi trebuie stropite cu zeamă de lămâie ca să nu se spargă la fierbere. Dar în general tehnica este aceeași. Cât a mai rămas din toamnă până în iarnă o să mai pregătesc și din gutui, pentru că ele abia acum se coc și neapărat trebuie să am un stoc mai mare de dulceață de smochine, pentru că am clienți care sigur o să vrea și peste iarnă și trebuie să îi onorez, pentru că și noi ne simțim onorați când ei vin și ne apreciază produsele și ni le cumpără. Avem clienți care ne contactează pe facebook sau pe Whatsapp sau cu care păstrăm legătura și le trimitem și în țară. Cele mai cumpărate dulceţuri sunt cea de smochine și cea de zmeură cu vișine, care într-adevăr este foarte aromată și foarte gustoasă. Și cred că nici nu face multă lume combinația asta de zmeură cu vișine. Ăsta este atuul meu că inventez combinații de fructe. E bine venită şi dulceața de pere cu stafide, de exemplu, care e ceva nou în gamă. Îmi place să încerc să fac combinații și se dovedesc a fi gustoase. Pentru că toate produsele pe care familia Jeberian le desface pe piețele locale și nu numai sunt bio pe care și noi le consumăm. Deci asta garantează calitatea produselor, că noi tot ce facem pentru vânzare facem și pentru noi, nu facem separat produse pentru vânzare și separat pentru noi„.

Potrivit Elenei Marcela Jeberian, un borcan de dulceaţă din fructe de sezon se vinde la 12 lei.

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Agricultură luni, 14 aprilie 2025, 12:07

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens

După sărbătorile pascale, consumatorii se vor putea bucura de primele roșii românești din acest an. Legumicultorii din județul Dolj,...

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Agricultură vineri, 11 aprilie 2025, 17:00

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare

Pe măsură ce se apropie Floriile, piețele din Caraş-Severin devin tot mai animate. Românii iasă la cumpărături, pregătindu-se pentru una...

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Agricultură joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate. Târgul se va desfășura în perioada 13 – 22 aprilie 2025 Primăvara aduce nu...

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 19:49

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR

Guvernul a aprobat majorarea primei anuale acordate proprietarilor de terenuri care aleg să planteze păduri, în cadrul programului finanțat prin...

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 14:15

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%

Temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii aprilie 2025 au afectat grav livezile din Banat, surprinzând pomii fructiferi aflați deja...

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 12:35

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit marți, 8 aprilie 2025, cu reprezentanții Asociației Producătorilor...

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire
Agricultură marți, 8 aprilie 2025, 16:30

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii

Veste bună pentru fermieri! Aceştia pot profita de sprijinul oferit de Guvern în perioada 2025-2027 prin noua schemă de ajutor de minimis...

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii
Agricultură duminică, 6 aprilie 2025, 15:00

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică

În perioada 5-6 aprilie 2025, Parcul Central din Băile Herculane a găzduit prima ediţie a Târgului de Primăvară, un eveniment dedicat...

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică