Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei
Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri, numai bune de pus la murat. După o vară secetoasă, fermierii din Banat și Oltenia se bucură totuși de rezultate frumoase, obținute cu multă muncă, irigații și dăruire.
Varză frumoasă la Fârliug – tradiție și perseverență

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 octombrie 2025, 11:25
Varză frumoasă la Fârliug – tradiție și perseverență
În comuna Fârliug, legumicultorul Ionel Ianca își întâmpină clienții fideli în Piața Reșița Sud, cu varză gustoasă și de calitate:
„A fost o producție foarte bună, dar dacă nu irigam, nu făceam nimic anul ăsta. Am băgat apă multă, dimineața și seara, că a fost secetă mare. Varza e frumoasă, cu frunză subțire, numai bună de băgat la murat. Kilogramul îl dau cu 3 lei”, povestește fermierul din Fârliug.
De peste 20 de ani, Ionel Ianca are clienți fideli care vin special la taraba lui din piață:
„Cei care mă cunosc pun varză numai de la mine. Știu că e varză bună, curată, fără nimic pus în ea. Mă găsiți în Reșița Sud, față în față cu farmacia Dona, de luni până sâmbătă, până la ora 17:00, iar în weekend merg și prin târgurile din zonă.”
Varză oltenească de calitate – din Dolj la Reșița
Pe lângă producătorii bănățeni, în Piața Reșița ajung și legumicultorii din Oltenia, care își păstrează tradiția cultivării legumelor cu aceeași pasiune. Printre aceștia se numără Loredana Zăvadă, producătoare din apropierea orașului Calafat, județul Dolj.
„Avem o varză frumoasă, chiar dacă a fost secetă. Am condiții de udat și am reușit să obținem o recoltă bună. Cultivăm pe un hectar și jumătate de varză și am terminat două hectare și jumătate de lubeniță. Vindem varza cu 3 lei kilogramul”, spune Loredana Zăvadă.
Producătoarea revine an de an în Reșița, unde a format o bază solidă de clienți:
„De 23 de ani venim aici, cu lubeniță și varză. Calitatea face diferența. Avem soiurile Autumn King (de varză plată) și Bukarest (rotundă). În Oltenia am avut doar două ploi, dar avem fântâni forate și ne descurcăm cu apa. E investiție, dar altfel nu putem lucra.”
Seceta, o provocare constantă pentru legumicultori
Atât în Banat, cât și în Oltenia, seceta pedologică a fost principalul obstacol al acestui an agricol. Totuși, fermierii au reușit să salveze culturile prin irigații și adaptare:
„Fără apă nu făceam nimic anul ăsta. Noroc cu fântânile”, spun producătorii din ambele regiuni.
În Oltenia, pe lângă lipsa ploilor, agricultorii s-au confruntat și cu dăunători favorizați de temperaturile ridicate:
„Când e căldura mare, apar mai multe insecte. N-am avut probleme cu mucegaiul, dar cu insectele da”, explică Loredana Zăvadă.
Varza și lubenița – vedetele pieței din Reșița
În piețele din Caraș-Severin, cumpărătorii se bucură în această perioadă de varză proaspătă și lubeniță de murat, ambele vândute cu 3 lei/kg. Unii reșițeni așteaptă perioada ideală pentru pusul verzei la butoi, în timp ce alții cumpără deja cantități mici pentru gătit sau pentru murături timpurii.
Agricultură cu tradiție și suflet
Fermierii din Banat și Oltenia demonstrează că, în ciuda vremurilor dificile, pasiunea și perseverența pot aduce rezultate frumoase. Cu munca lor, piețele din Caraș-Severin rămân pline de culoare și prospețime, iar cumpărătorii se pot bucura de gustul autentic al legumelor românești.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro