Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână canicular cu tunete şi fulgere

Acest sfârşit de săptămâna este marcat de atenţionări meteorologice de caniculă şi disconfort termic accentuat. De astăzi, zonele joase din vestul, sudul şi estul ţării au intrat sub cod galben, valabil pâna mâine seară. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate ziua şi pe arii relativ extinse vor fi averse şi cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi condiţii de grindină.

Vă reamintim că în zonele centrale din municipiul Reşiţa sunt funcţionale două corturi anticaniculă, iar medicii atrag atenţia că persoanele vârstnice, cei cu diferite afecţiuni şi copiii sunt cei mai expuşi leşinului şi insolaţiei în aceasta perioadă cu soare puternic şi disconfort termic accentuat.

În constructii, agricultură dar şi în alte sectoare care implică desfăşurarea de activităţi un timp îndelungat în soarele dogoritor, oamenii spun ca fac fata cu greu temperaturilor caniculare.

E greu. Transpiram, bem apa, ce sa facem. La 5:30, la 6:00 îi dam bataie. Cand se încalzeste, fugim acasa. De la 11:00, la 12:00 încolo, când nu se mai poate. Cam greu, dar trebuie sa facem, ca nu avem încotro. Trebuie sa mergem înainte. Mai bem apa, mai ne bagam la umbra, ca astea sunt vechi…utilajele. Cu usile deschise, ce sa facem?”

Autorităţile amintesc că în această perioadă angajatorii sunt obligaţi să le asigure salariaţilor condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate, intensitatea activităţilor fizice trebuie redusă, spaţiile de muncă trebuie să fie ventilate, pauzele prelungite şi pe durata unei ture fiecare persoană trebuie să beneficieze de 2-4 litri de apă.

Cele mai citite

Related Articles