Ascultă Radio România Reșița Live

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşte

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creştin, fiind însoţită, în România, de numeroase tradiţii şi obiceiuri, unele moştenite din generaţie în generaţie. Prin şi pentru aceste tradiţii, unele dintre cele mai frumoase din lume, sărbătoarea Învierii este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu preparate tradiţionale, este motiv de bucurie şi de optimism.

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşte

Articol editat de Valentina Adam, 23 aprilie 2022, 16:13 / actualizat: 23 aprilie 2022, 18:12

O credinţă larg răspândită în România este aceea că, cei care pleacă din această lume în ziua de Paşte merg direct în rai, porţile acestuia fiind deschise în această zi, şi, de asemenea, având în vedere că cerurile se deschid, sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi.În noaptea de Înviere, credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică, să ia lumină şi să cânte Învierea Domnului. Oamenii aduc acasă „lumina” – lumânarea aprinsă direct de la cea aprinsă de părinte în Altar – , unii obişnuiesc să facă o cruce mică pe pragul de sus al uşii gospodăriei sau pe peretele dinspre răsăriţ afumându-l cu lumânarea, iar cei mai mulţi păstrează lumânarea de la Paşte şi o aprind peste an, în cazul unor mari necazuri, boli sau în situaţia unor feneomene meteo extreme.

Masa de Paşte este construită în jurul preparatelor din carne de miel – ciorbă, friptură sau drob – simbolul Mântuitorului Iisuş care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

Un alt simbol al sărbătorii îl reprezintă Pasca preparată de obicei sâmbăta dimineaţa, care este dusă spre sfinţire la biserică la slujba de Înviere, alături de coşul bucatelor preparate pentru sărbătoare. A doua zi dimineaţa, unii credincioşi, mănâncă din sfânta Pască în loc de anafură sau Sfintele Paşti.

Se spune că de Înviere este bine ca oamenii să fie îmbrăcaţi cu o haină nouă, care ar simboliza purificarea.

De asemena, nu este bine ca de Înviere să se doarmă, fiindcă restul anului va aduce somnolenţă, ghinion sau recolte slabe.

În ziua de Paşti se mai spune că nu e bine să se consume oul cu sare, fiindcă autorul va transpira tot anul, iar Pasca, sau anafura sunt considerate tămăduitoare dacă se păstrează peste an bucăţele din acestea.

Tot legat de ou, se spune că masa de Paşti trebuie să se începă cu consumul unui ou, existând credinţa că astfel trupul va fi sănătos întreg anul, apoi peşte – pentru a fi sprinten precum acesta – şi mai apoi pasăre – pentru a fi uşor ca aceasta.

O altă tradiţie arată că dacă în ziua de Paşti prima persoană care intră în gospodărie este bărbaţ acolo va exista noroc peste an.

Acestea sunt tradiţii şi obiceiuri larg răspândite la nivelul ţării în comunitatea creştin-ortodoxă.

Răzvan Moceanu – RADOR

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 22:22

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă

Pe 4 decembrie 2025, cerul va găzdui ultima Lună Plină a anului, un eveniment astronomic deosebit, încărcat de simbolism și apreciat pentru...

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 06:57

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit, în 1992, ca ziua de 3 decembrie să fie Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi....

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Fapt divers luni, 1 decembrie 2025, 08:52

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?

Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro de când și mai ales de...

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 15:26

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România

Un pas înainte pentru Via Transilvanica: prototipul care schimbă ideea de ospitalitate rurală Asociația Tășuleasa Social a prezentat la Brașov...

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:46

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Andrei, apostolul românilor este sărbătorit pe 30 noiembrie de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a...

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:40

Benefiicile ceaiului

Ceaiul, alături de cafea, este una dintre băuturile consumate peste tot în lume.Fie că vorbim de ceaiurile preparate prin infuzare, decoct sau...

Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:01

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului

Adventul – începutul noului an bisericesc în Biserica Romano-Catolică În calendarul Bisericii Romano-Catolice, noul an bisericesc debutează...

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului
Fapt divers sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 10:00

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa

Operația de hernie hiatală este una dintre intervențiile cu cel mai mare grad de dificultate în chirurgia digestivă, necesitând experiență...

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa