[FOTO-AUDIO] Încă două mori de apă din Banatul Montan au fost salvate de voluntarii Asociației ”Acasă în Banat”. Vizitați morile de la Ilidia!

345

Acțiunea de la Ilidia s-a desfășurat în cele mai bune condiții, într-un cadru natural minunat, cu vreme bună și o stare de spirit excelentă. Peste 60 de voluntari s-au mobilizat pentru a pune în valoare cele două mori din partea de sus a localității, un loc care va deveni o adevărată atracție turistică a zonei.

De la cei mai mici la ”seniori”, voluntarii au fost foarte încântați că au putut să ajute și de această dată:

Sorina Luca :”În primul rând am făcut curățenie în interiorul morilor și apoi în jurul lor. Având o anumită vârstă la capătul unei astfel de zile mă simt obosită, dar sunt foarte mulțumită și mă felicit de fiecare dată când pot să particip la o acțiune de genul acesta, deoarece mă împlinește pe deplin. E o plăcere să fiu cu această familie minunată a voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat.”     

Gabriela Bejenaru: ”Mă simt foarte bine, simt că pot să fac și eu ceva ceva util și îmi place să ajut în general. Sunt obișnuită cu acest gen de activități, am mai fost și la altele organizate de Asociația Acasă în Banat.”

Ana Maria Ciorman: ”Imi place foarte mult să fiu voluntar, consider că este o distracție și mă implic foarte mult în tot ceea ce fac. Aici la Ilidia am venit pe bicicletă de la Oravița, a fost destul de palpitant și mi-a plăcut foarte mult.”  

Darius Gagiu:” Sunt fost elev al Liceului Teoretic General Dragalina din Oravița și în această perioadă sunt în concediu. Nu am putut să nu vin să ajut la sugestia fostului meu diriginte, prof. Cosmin Ciorman. Lucrez în bucătărie de în București, iar astăzi am gătit pentru toți voluntarii.”  

” A fost foarte bine , a fost o mobilizare extraordinară. Toată lumea a fost în formă, dornici să ajute. Aici nu e vorba de voluntariat, aici e vorba de bună dispoziție și o atmosferă foarte primitoare. Noi nu simțim că muncim, o facem cu mare plăcere. Tuturor celor care au participat și s-au implicat le mulțumim și le sugerăm tuturor celor care ne urmăresc să vină la Ilidia și să descopere acest sat minunat cu aceste mori de apă”, a spus președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.


Primăria Ciclova Română a susținut acțiunea cu un buldo-excavator, o camionetă și o echipă de oameni muncitori, care au reușit reamenajarea drumului de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală.


Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, repararea unui zid de piatră de peste 100 metri, iar o parte dintre voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat.  La finalul lucrării debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou.

După misiunea îndeplinită de la Ilidia voluntarii Asociației Acasă în Banat își îndreaptă atenția spre morile de la Prigor și apoi spre acțiunea „Color the Village” ce se va desfășura anul acesta la Fărășești, în județul  Timiș, unde vor restaura în luna iunie 30 de case cu arhitectură valoroasă.