Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Varza de toamnă – leguma anotimpului rece, inundă pieţele din Caraş-Severin

Varza cunoscută și sub denumirea de curechi, este o legumă comestibilă, verde sau roșie, una din cele mai vechi cunoscute de om. Era cunoscută în rândul alchimiștilor drept materia primă a alimentelor.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 octombrie 2021, 11:53 / actualizat: 7 octombrie 2021, 14:16

Varza este apreciată încă din antichitate: Marcus Gavius Apicius, cunoscut gastronom roman şi cel mai popular autor de cărţi de bucate, obişnuia să folosească varza în nenumărate reţete. Cultura de varză este pomenită pentru prima dată în anul 600 Î.Chr. în literatura greacă.

Din punct de vedere botanic, varza face parte din familia cruciferelor. În cei peste 3000 de ani de cultură, au fost create nenumărate soiuri de varză obţinute prin încrucişări şi devieri din varza salbatică. Varza albă, varza roşie, varza ascuţită, wirsing, varza de China, însă şi conopida şi cele înrudite, precum: broccoli, gulia, napul, chiar şi ridichile aparţin aceleiaşi familii.

Varza este o legumă importantă pentru valoarea sa alimentară răspândită și cultivată în întreaga lume. Varza de toamnă se poate răsădi la sfârșitul lunii iulie începutul lunii august în grădină intr-un loc cu o bună expunere la soare și cu o bună circulație a aerului. La cultivarea verzei terenul nu se fertilizează, este indicat să se facă o fertilizare abundentă culturii premergătoare. Pentru cultivarea verzei de toamnă bune premergătoare sunt mazărea și fasolea, lasă terenul liber și bogat în azot la sfârșitul lunii iunie.

Atunci când vă apucaţi să puneţi varză la murat pentru la iarnă eeste bine să știţi că nu toată este bună pentru a fi conservată. Pentru a fi bună la sarmale,trebuie să aveţi grijă la ce alegeţi, spune producătorul Denisa Sonia Beg din comuna Fârliug, judeţul Caraş-Severin. Varza trebuie să fie din recolta de toamnă, cu frunza mai fină, mult mai subțire decât cea de vară. Căpățânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme și neatacate de boli ori de insecte. Pentru sarmale, cea mai bună trebuie să aibă frunzele subțiri și fine, cu nervuri cât mai mici, ca să poată fi rulată uşor cu compoziția din carne. Atât varza plată, cât și cea rotundă, sunt 100% bune pentru murat.

Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maximum 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece. Apoi, primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.

Mirosul respingător al verzei murate, determină pe unii să evite să o consume. Legăturile de sulf sunt cele vinovate de mirosul neplăcut, care se dezvoltă abia în timpul pregătirii la cald. Temperatura ridicată este cea care activează enzimele din conţinut, care separă moleculele de sulf zaharisit, iar varza începe să capete aroma obişnuită.

Cu cât perioada de pregătire este mai lungă, cu atât sunt emanate mai multe molecule. Prin adăugarea de oţet, nuci sau lămâie, aroma poate fi îmbunătăţită simţitor, susţin specialiştii.

Varza albă este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate.  Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.  De exemplu, consumul a 200 de grame de varză asigură necesarul zilnic de vitamina E şi vitamina A. De asemenea, varza roşie conţine o cantitate de antioxidanţi de patru ori mai mare decât varza albă şi de 6-8 ori mai multă vitamina C.

Surse: facebook beg denisa sonia, wikipedia, alphega-farmacie.ro

Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:00

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Caraș-Severin, reamintește rentierilor agricoli că termenul...

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 16:08

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița

În județul Caraș-Severin, numele lui Ionel Ianca din Fârliug este bine cunoscut atunci când vine vorba de produse agricole locale. De peste 30...

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița
Agricultură luni, 18 august 2025, 12:04

Cursuri de calificare profesională la DAJ Caraş-Severin – Lucrător în culturi de câmp şi legumicultură

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin organizează cursuri de calificare profesională în meseria de Lucrător în culturi de...

Cursuri de calificare profesională la DAJ Caraş-Severin – Lucrător în culturi de câmp şi legumicultură
Agricultură sâmbătă, 16 august 2025, 06:14

Secetă pedologică în aproape toată țara: ANM avertizează asupra efectelor grave asupra culturilor agricole

România se confruntă cu o secetă pedologică severă în majoritatea regiunilor, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că...

Secetă pedologică în aproape toată țara: ANM avertizează asupra efectelor grave asupra culturilor agricole
Agricultură marți, 5 august 2025, 05:21

APIA lansează Portalul unic al solicitanților de sprijin în agricultură

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face un pas important spre digitalizare prin lansarea proiectului „Portalul unic al...

APIA lansează Portalul unic al solicitanților de sprijin în agricultură
Agricultură vineri, 25 iulie 2025, 15:45

Despăgubiri pentru pomicultorii afectați de înghețul târziu din primăvară: 17.000 de hectare raportate la Comisia Europeană

Comisiile pentru situații de urgență constituite la nivelul județelor și prefecturilor au evaluat pagubele provocate de înghețul sever din...

Despăgubiri pentru pomicultorii afectați de înghețul târziu din primăvară: 17.000 de hectare raportate la Comisia Europeană
Agricultură vineri, 25 iulie 2025, 11:00

DSVSA Caraş-Severin a emis măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare

În contextul prognozelor meteorologice ce indică temperaturi ridicate și chiar caniculă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța...

DSVSA Caraş-Severin a emis măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare