Adolescenții din Caraș Severin încep să consume droguri de la 13 ani. Canabisul, drogul preferat

Adolescenţii și tinerii formează o populaţie vulnerabilă la consumul de droguri, aceştia fiind mai receptivi la experienţe noi şi extreme. Această vulnerabilitate a adolescenţilor la consumul de droguri este direct legată de faptul că drogurile au devenit accesibile, consumul fiind asociat deseori cu presiunea exercitată de grupul de prieteni.

Consumatori de droguri începând cu 13 ani în Caraș Severin.

În ceea ce priveşte vârsta consumatorilor din România, media debutului consumului de droguri a scăzut drastic, ajungându-se la cazuri de copii consumatori de numai 10-12 ani. La fel se întâmplă și în Caraș Severin, a declarat coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, comisar-sef de politie Aurelian Vieru:

Comisar-sef de politie Aurelian Vieru

La nivelul județului, vârsta de debut a consumului de droguri ilicite este undeva la 12-13 ani. Prevalența consumului de droguri ilicite este undeva la 10.1% la canabis, iar la etnobotanice de 1,2%. Procentul este mai mare în mediul urban, dar în ultima perioadă a crescut și numărul adolescenților consumatori din mediul rural, dar în anumite perioade este chiar la același nivel.”

În aceste zile, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraș Severin desfășoară activități de informare online cu elevi din localitățile Oțelu Roșu, Obreja, Zăvoi, iar săptămâna viitoare aceste campanii vor continua în unitățile școlare din zona Caransebeș.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) continuă implementarea, la nivel naţional, o unor proiecte, programe, campanii şi activităţi de prevenire a consumului de droguri în unităţile de învăţămânţ în familie şi în comunitate, pentru a creşterea nivelul de informare, educare şi conştientizare a populaţiei generale, cu accent pe populaţia tânără, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri.

Printre ele se numără și campania Fii liber! care își propune, la nivel județean, crearea unei reţele de suport comunitar, formate din cadre didactice, voluntari, părinţi şi specialişti din cadrul instituţiilor publice sau organizașiilor neguvernamentale partenere. Beneficiarii estimați ai campaniei sunt 47.000 de elevi şi studenţi, 2500 de profesori, 20.000 de părinţi, 2.500 de reprezentanţi ai instituţiilor publice și ONG-urilor partenere, 2.000.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 34 ani din România.

Care sunt cele mai frecvente cauze care îi determină pe tineri să consume droguri?

1. Plictiseala

Tinerii adolescenți pot începe să consume alcool sau alte droguri din cauza faptului că ei simt că în viața lor a intervenit o anumită rutină, din care reusesc să iasă doar cu ajutorul acestor substanțe.

2. Dorința de integrare

Unii adolescenti se simt incapabili să comunice dacă nu-și iau “doza de fericire”, așa că apelează la alcool sau alte substanțe.

3. Depresia

Unii adolescenți se refugiază în droguri și alcool ca să fugă de realitate. Când suntem tristi sau deprimați, vedem aceste substanțe ca pe o modalitate de a uita și de a ne simți mai fericiți. Este încercarea noastră de a ne auto-vindeca.

4. Curiozitatea

Curiozitatea este o trăsătură specifică vârstei și este strâns legată de dorința adolescenților de a avea propria identitate, diferită de cea a părinților.

5. Stima de sine foarte scazută

Acesta este un alt motiv care determină consumul de droguri, creând iluzia unui confort față de sine însuși.

6. Stresul

Desi pentru multi părinți pare un simplu moft, stresul provocat de școală sau de alte cauze specifice vârstei este, se pare, cea mai frecventă cauză a consumului de droguri în rândul tinerilor.
Traume precum divorțul părinților, pierderea cuiva drag etc, sunt si ele provocatoare de stres si, prin urmare, factori care îi determină pe tineri să apeleze la droguri.

7. Atenția exagerată / deficitul de atenție

Atenția este un alt factor care poate determina consumul de droguri. Uneori, așa-zisii adolescenți problema beneficiază de toată atenția celor din jur. Alteori, părinții sunt prea ocupați cu serviciul pentru a acorda suficientă atenție copiilor.

8. Nevoia de a-și consuma energia

Adolescenții au nevoie în permanență de stimuli care să le activeze imaginația, inteligența, creativitatea.

9. Influența părinților

Toate studiile arată că influența părintilor este covârsitoare în ceea ce privește consumul de droguri.
Creând anumite reguli si păstrând în permanență controlul asupra vieții copiilor, părinții sunt cei care pot stopa la timp efectele negative ale consumului de droguri. Dacă un adolescent îsi vede părintii sau pe apropiatii acestora consumând droguri, alcool, etc, atunci va avea un motiv în plus să se apuce si el de consumat, considerând că este ceva normal.

10. Moștenirea genetică

Dacă există un istoric familial de dependență de droguri sau alcoolism, adolescenții pot fi predispuși genetic să consume droguri și alcool și chiar să devină dependenți.

11. Convingerea de tipul “acum ori niciodată”

Adolescenții simt adesea un imperativ social de a experimenta și de a experimenta tot ce pot cât sunt încă tineri.
Trebuie să încercăm droguri acum, înainte să devenim adulți și să avem responsabilități. Ei simt că dacă nu încearcă acum, vor rata ocazia. Mediul în care se învârt tinerii în prezent este aproape întotdeauna unul în care se găsesc tot felul de substanțe. De cele mai multe ori, acestea au prețuri accesibile.

Cele mai citite

Related Articles