Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO-VIDEO-AUDIO] Obiectiv atins după 10 ani! Clinica de Recuperare Oncologică Nera, unică în România a fost inaugurată

Update Ora 13.00

[FOTO-VIDEO-AUDIO] Obiectiv atins după 10 ani! Clinica de Recuperare Oncologică Nera, unică în România a fost inaugurată

Articol editat de Daiana Rosca, 15 octombrie 2020, 19:16 / actualizat: 15 octombrie 2020, 20:45

Proiectul de construncţie a Clinicii Nera, unică în România, a ajuns la final. Din fericire, pandemia de COVID-19, nu a blocat lucrările s-au făcut ultimele retuşuri pentru că astăzi a avut loc mult așteptata recepție. Realizarea acestui obiectiv, e ca un vis care cumva devine realitate dar, de acum încolo va începe adevarata luptă cu acest inamic tacut… cancerul, ne-a declarat initiaţorul acestui proiect, profesorul Pavel Chirilă.  

Pandemia de COVID-19 nu a influnţat lucrările în ceea ce ne priveşte. Mai sunt practic nişte mărunţişuri de pus la punct dar în aproximativ două săptămâni putem caza şi primii pacienţi. Este nevoie de asemenea proiecte în toată ţara, mă bucur că am reuşit şi le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestei clinici”, ne-a declarat astăzi profesorul Pavel Chirilă.

La deschidere au participat, Ion Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, alături de reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții împreună cu directorul general al acesteia, Manuela Irina Pătrășcoiu, prefectul de Caraș Severin, Cristian Gâfu, reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Semenic” al județului Caraș-Severin, primarul Municipiului Reşiţa dar şi primarul Comunei Sasca Montană.

După ce au facut turul clinicii cei trei miniştri prezenţi la eveniment au luat pe rând cuvântul. Primul a fost ministrul de Interne Marcel Vela care a scos în evidenţă faptul că acest loc este binecuvântat de Dumnezeu.

Această clinică va fi acel loc unde oamenii pot spera şi pot să se vindece aici, în această zonă binecuvântată de Dumnezeu. Un vis care iată, prinde aripi, bolnavii care suferă de cancer primesc o nouă şansă la viaţă şi pentru acest lucru doresc să-i mulţumesc domnului profesor Chirilă. Un loc în care visele pot prinde contur şi se pot realiza, acel vis de a fi sănătos, de a te bucura de viaţă şi de a avea îngrijirea şi dragostea semenilor”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Si ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru prezent la aveniment a rămas impresionat de această investiţie. Ba mai mult, a precizat că această clinică este un adevarat exemplu şi pentru alte judeţe din ţară.

Pot să observ aici, un centru complex de tratare a patologiei oncologice. Şi un lucru este sigur, dacă aici putem vedea un proiect pilot, consider că este un exemplu de urmat pentru toate judeţele din ţară. Vă asigur că şi de acum încolo, în toate demersurile pe care le iniţiaţi o să aveţi sprijinul Ministerului Sănătăţii„, a dat asigurări ministrul Nelu Tătaru.

Şi ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a participat la inaugurarea clinicii. După o analiză atentă, ministrul Ion Stefan a ajuns la concluzia ca este un obiectiv foarte bine realizat din toate punctele de vedere.

Trebuie să vă spun că este un obiectiv foarte bine realizat şi sper ca cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale să fie mulţumiţi de ceea ce găsesc în această clinică”, ne-a transmis şi ministrul Ion Ştefan.

Reamintim faptul că, Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică din Slatina Nera deține unul dintre cele mai moderne laboratoare din țară, aici îşi vor desfăşura activitatea tineri cercetători care vor încerca de ce nu să găsească leacul pentru cancer. Şi camera hiperbară a fost finalizată, rezervorul de oxigen comandat tocmai din Germania a fost montat zilele trecute.

Toţi bolnavii care suferă de cancer şi care vor trece pragul acestei unităţi medicale vor beneficia de o astfel de cură de 14 zile. Practic metoda constă în inhalarea oxigenului pur la o presiune mai mare decât cea atmosferică şi contribuie la regenerarea celulelor. Pentru început o singură cură în această cameră hiperbară va costa aproximativ 600 de lei, dar profesorul Pavel Chirilă a făcut demersurile necesare pentru a încheia un contract de finanţare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.

Tot astăzi a vut loc şi recepţia tehnică a Clinicii de Recuperare Oncologică de la Slatina Nera. După o serie de verificări, reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au ajuns la concluzia că este o recepţie fără probleme, lucrarea a fost executată în termenul contractual, susţine directorul CNI, Manuela Pătrăşcoiu. Întreaga investiţie depăşeşte17 milioane de lei.

Unitatea are 45 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Camerele sunt extrem de spaţioase şi au grup sanitar propriu şi terasă, sunt perfect izolate şi vor arătă exact ca nişte saloane medicale de lux.

Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile.

Beneficii pentru bolnavi:

Îmbunătăţirea calităţii vieţii:
Tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor;
Creşterea confortului psihologic şi a speranţei de viaţă;
Deprinderea unui nou stil de viaţă, mult mai sănătos.
Creşterea încrederii pacientului în actul medical oncologic;
Reducerea riscurilor apariţiei de noi cazuri de cancer;

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul Caraș-Severin ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.

Medicul Pavel Chirilă s-a născut la Slatina Nera în judeţul Caraş-Severin a ajuns un medic de renume, după ce s-a impus în lupta cu cancerul. Acesta a ales să lupte cu cea mai gravă maladie, în localitatea natală, punând aici bazele primei Clinici de Recuperare Oncologică din România. O mare parte din fonduri au fost strânse prin Fundaţia „Sfânta Irina” din București, fondată de acesta. Practic bolnavii aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului se pot interna aici.

Întreaga investiţie se ridica la peste 8 milioane de euro. Radio Reşiţa a avut o contribuţie importantă la construirea clinicii Nera în cadrul campaniei umanitare „Muzică pentru viaţă”.

Departamentul de dieto-terapie din cadrul Clinicii de Recuperare Oncologică de la Slatina Nera, singura din ţară, a fost dotat cu banii strânşi de Radio Reşiţa şi Crucea Roşie Caraş-Severin, în urma campaniei umanitare Muzică pentru Viaţă.

Vă reamintim că au fost adunate cu ajutorul oamenilor cu suflet peste două miliarde de lei vechi. Clinica de la Slatina Nera a mai primit şi alte sume importante din diverse proiecte.

„Această sumă pe care am primit-o prin eforturile dumneavostră a celor de la Radio Reșița, o parte din ea este în aşteptare pentru a dota departamentul de dieto-terapie cu aparatura necesară şi o altă parte am folosit-o pentru întreţinerea RMN-ului care este montat acolo”, a precizat pentru Radio România Reşiţa în anul 2017, profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.

Inundații în Caraș-Severin: intervenții de urgențã la Bocșa, Moldova Veche și Coronini
Actualitate marți, 6 mai 2025, 19:00

Inundații în Caraș-Severin: intervenții de urgențã la Bocșa, Moldova Veche și Coronini

Update, h 20.30: În aceste momente, la Bocșa, forțele de intervenție acționeazã în 6 locații, dintre care 4 sunt gospodãrii. De asemenea,...

Inundații în Caraș-Severin: intervenții de urgențã la Bocșa, Moldova Veche și Coronini
Puntea de acces către Cascada Bigăr a fost refăcută. Vizitatorii se pot bucura din nou de una dintre cele mai frumoase atracții naturale din România
Actualitate marți, 6 mai 2025, 18:45

Puntea de acces către Cascada Bigăr a fost refăcută. Vizitatorii se pot bucura din nou de una dintre cele mai frumoase atracții naturale din România

Angajații Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița au finalizat lucrările de refacere a punții de acces către Cascada Bigăr, oferind din...

Puntea de acces către Cascada Bigăr a fost refăcută. Vizitatorii se pot bucura din nou de una dintre cele mai frumoase atracții naturale din România
CJPC Timiş: Pensiune închisă temporar la Moşniţa Nouă din cauza neregulilor grave
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:40

CJPC Timiş: Pensiune închisă temporar la Moşniţa Nouă din cauza neregulilor grave

În urma unui control efectuat marţi, 6 mai la Pensiunea „Uno – Moteletul” din Moșnița Nouă, autoritățile sanitare au...

CJPC Timiş: Pensiune închisă temporar la Moşniţa Nouă din cauza neregulilor grave
Ziua Mondială a Astmului: simptome, tratament și soluții gratuite la Spitalul Victor Babeş din Timișoara
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:33

Ziua Mondială a Astmului: simptome, tratament și soluții gratuite la Spitalul Victor Babeş din Timișoara

Incidența cazurilor de astm este în creștere în vestul țării, atrag atenţia medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor...

Ziua Mondială a Astmului: simptome, tratament și soluții gratuite la Spitalul Victor Babeş din Timișoara
Actualitate marți, 6 mai 2025, 16:16

COPAC cere urgent aprobarea listei de medicamente compensate: 50.000 de pacienți fără tratament

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) solicită Guvernului să adopte de urgență hotărârea privind...

COPAC cere urgent aprobarea listei de medicamente compensate: 50.000 de pacienți fără tratament
Actualitate marți, 6 mai 2025, 15:59

Licențe de traseu pentru operatorii de transport rutier

Patru licențe de traseu pentru operatorii de transport rutier din Caraș-Severin. Acestea au fost atribuite în ședința ordinară a Consiliului...

Licențe de traseu pentru operatorii de transport rutier
Actualitate marți, 6 mai 2025, 15:58

Atenție la vipere! DSP Caraș-Severin avertizează turiștii: doar 7 doze de vaccin antiviperin disponibile în județ

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin avertizează turiștii și localnicii care merg în natură: viperele devin active începând cu...

Atenție la vipere! DSP Caraș-Severin avertizează turiștii: doar 7 doze de vaccin antiviperin disponibile în județ
Actualitate luni, 5 mai 2025, 15:56

Val de urgențe medicale în minivacanţa de 1 Mai: căpușe, traumatisme și accidente la spitalele din Reşiţa şi Timişoara

Minivacanța de 1 Mai a adus un aflux semnificativ de pacienți în unitățile de primiri urgențe din vestul țării, semn că relaxarea în aer...

Val de urgențe medicale în minivacanţa de 1 Mai: căpușe, traumatisme și accidente la spitalele din Reşiţa şi Timişoara