Ascultă Radio România Reșița Live

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Articol editat de Cristina Corocan, 13 septembrie 2017, 11:49

În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă.

Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocoatl” (apă amară).

Ciocolata în Europa

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

Acum șaptezeci de ani, când trupele aliate au luat cu asalt plajele din Normandia, în Ziua Z, moment important în istoria omenirii, nimeni nu se gândea la conţinutul raniţelor soldaţilor. Alimentele trebuiau să fie ușoare, hrănitoare şi energizante – la urma urmei, acești oameni urmau să invadeze terenul ocupat de naziști! Şi ce aliment întrunea toate aceste calităţi mai bine decât batoanele de ciocolată Hershey?

Compania Hershey a fost abordată în 1937 cu privire la crearea unui baton special conceput pentru Armata SUA. Potrivit chimistului șef al companiei, Sam Hinkle, guvernul Statelor Unite a avut patru cereri cu privire la noile batoane de ciocolată: să cântărească 4 uncii, să asigure un nivel ridicat de energie, să reziste la temperaturi ridicate și să aibă “un gust un pic mai bun decât un cartof fiert”. Produsul s-a numit “D ration bar” – un amestec de ciocolată, zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat şi făină de ovăz.

Batoanele

În ceea ce privește gustul, cel care a încercat a spus că mai degrabă ar fi mâncat cartofi fierţi. Combinația de făină de ovăz şi grăsime a făcut din ciocolată o “cărămidă” densă, iar zahărul era prea puțin pentru a masca gustul amar a cantităţii mari de ciocolată neagră. Având în vedere că a fost concepută pentru a rezista la temperaturi ridicate, era aproape imposibil să muşti din ea. Mai degrabă o răzuiai. În ciuda eforturilor armatei americane de a opri oamenii să le arunce, unele dintre batoane au ajuns în coșul de gunoi. Mai târziu, în timpul războiului, Hershey a introdus o nouă versiune, cunoscută sub numele de batonul “Tropical”, conceput special pentru temperaturile extreme din Pacific. Până la sfârșitul războiului, compania a produs mai mult de 3 miliarde de astfel de batoane pentru raţiile soldaţilor,scrie TVR.

sursa foto:www.delicateseliterare.ro si TVR.ro

 

 

 

 

 

Farmecul copilăriei continuă în Parcul „Aventura Voinicilor” din Arad
Fapt divers vineri, 13 iunie 2025, 09:00

Farmecul copilăriei continuă în Parcul „Aventura Voinicilor” din Arad

În fiecare sâmbătă din luna iunie, Parcul „Aventura Voinicilor” din Arad se transformă într-un loc magic pentru copii, cu activități...

Farmecul copilăriei continuă în Parcul „Aventura Voinicilor” din Arad
Sfântul Anton de Padova, cinstit de Biserica Catolică pe 13 iunie
Fapt divers vineri, 13 iunie 2025, 00:23

Sfântul Anton de Padova, cinstit de Biserica Catolică pe 13 iunie

În fiecare an, pe 13 iunie, Biserica Catolică marchează comemorarea liturgică a Sfântului Anton de Padova, preot franciscan, învățător al...

Sfântul Anton de Padova, cinstit de Biserica Catolică pe 13 iunie
SparkLab – Laboratorul Scânteilor de Idei: Atelier de Ceramică la Reșița
Fapt divers miercuri, 11 iunie 2025, 20:08

SparkLab – Laboratorul Scânteilor de Idei: Atelier de Ceramică la Reșița

În perioada 12-13 iunie 2025, Centrul de zi al Fundației Humanitas Pro Deo din Reșița va găzdui un eveniment creativ dedicat tinerilor...

SparkLab – Laboratorul Scânteilor de Idei: Atelier de Ceramică la Reșița
Luna Plină a Căpșunilor 2025: Când are loc și ce semnificație are?
Fapt divers marți, 10 iunie 2025, 20:52

Luna Plină a Căpșunilor 2025: Când are loc și ce semnificație are?

Pe 11 iunie 2025, cerul nopții va fi luminat de Luna Plină a Căpșunilor, un fenomen astronomic spectaculos, cunoscut drept ultima lună plină a...

Luna Plină a Căpșunilor 2025: Când are loc și ce semnificație are?
Fapt divers marți, 10 iunie 2025, 17:31

Alexander Tietz – personalitate marcantă a culturii germane din Banatul Montan – 10 iunie 2025: 47 ani de la trecerea la cele veşnice

Alexander Tietz (1898–1978), etnograf, scriitor și pedagog născut la Reșița, rămâne una dintre cele mai influente figuri ale culturii germane...

Alexander Tietz – personalitate marcantă a culturii germane din Banatul Montan – 10 iunie 2025: 47 ani de la trecerea la cele veşnice
Fapt divers luni, 9 iunie 2025, 08:12

Ziua Banatului Montan va fi sărbătorită la mijlocul lunii iunie

Ziua Banatului Montan, sărbătorită oficial pe 15 iunie, va debuta la Reșița cu două zile mai devreme. Președintele Consiliului Județean...

Ziua Banatului Montan va fi sărbătorită la mijlocul lunii iunie
Fapt divers duminică, 8 iunie 2025, 15:55

Praznicul Cincizecimii la Catedrala Episcopală din Caransebeș de Rusalii

În ziua praznicului „Pogorârii Sfântului Duh” Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat Sfânta Liturghie urmată...

Praznicul Cincizecimii la Catedrala Episcopală din Caransebeș de Rusalii
Fapt divers duminică, 8 iunie 2025, 00:24

Duminica şi Lunea Rusaliilor – praznic şi sărbătoare în rândul comunităţilor creştine

Duminică, 8 iunie 2025, la 50 de zile după Paști, credincioșii ortodocși, greco-catolici și romano-catolici sărbătoresc Rusaliile sau...

Duminica şi Lunea Rusaliilor – praznic şi sărbătoare în rândul comunităţilor creştine