Finanţări europene pentru patrimoniul din Anina şi Oraviţa

Primele două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional din Caraş-Severin, au fost semnate astăzi la Anina şi Oraviţa de primarii celor două oraşe: Gheorghe Românu, respectiv Dumitru Ursu.

Proiectele prevăd punerea în valoare a două monumente de cea mai înaltă categorie: A

Este vorba despre restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Ansamblului Puţului 1 din Anina şi a maşinii de extracţie cu aburi, în vederea eliminării riscului accentuat de deteriorare a acestora şi de asigurare a accesului în deplină siguranţă a turiştilor. Acest proiect va permite înființarea unui Muzeu al mineritului – singurul de acest fel din ţară.

Cel de-al doilea proiect prevede deasemenea restaurarea, conservarea şi dotarea Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa, prin lucrări la interior, a faţadelor şi învelitorii în scopul repunerii în funcţiune, a protejării clădirii de infiltraţii şi intemperii şi de dotări care să permită organizarea de evenimente culturale de talie internaţională, proiect care include şi amenajarea peisagistică a parcului adiacent.

Şansa Banatului de Munte: turismul

Semnarea celor două contracte de finanţare reprezintă în primul rând o mare şansă pentru turismul din Banatul de Munte, despre care s-a vorbit de atâtea ori. Înfiinţarea unui Muzeu al mineritului la Anina şi modernizareaTeatrului Vechi din Oraviţa, legate şi de calea ferată montană dintre cele două oraşe se vor constitui într-un circuit turistic ce poate atrage mii de vizitatori, ceea ce implicit va duce la revigorarea economică a zonei. Aşa arată strategia gândită de cele două administraţii locale, o strategie durabilă şi susţinută, de a pune în valoare monumente de patrimoniu  care, altfel s-ar fi degradat până la dispariţie.

De la ADR Vest mai vin veşti bune pentru Caraş-Severin.

  În săptămânile următoare se pregăteşte semnarea altor 3 contracte tot în domeniul patrimoniului, în staţiunea Băile Herculane, la Coronini şi din nou la Oraviţa – după cum a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim –  reprezentant al organismului intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020.(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles