Ascultă Radio România Reșița Live

Cât de autentică mai este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie?

Cât de autentică mai este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie?

Articol editat de Mirabela Afronie, 1 decembrie 2016, 06:38

În fiecare an, la mesele câmpeneşti oferite de autorităţi cu ocazia zilei de 1 Decembrie, meniul uzual este format din fasole cu cârnăciori sau, după caz, cu costiţă afumată. Cu toate că este prezentată oficial drept mâncarea tradiţională a Zilei Naţionale, statisticile – tot oficiale – privind preparatul de fasole cu costiţă/cârnăciori arată că doar o mică parte din consumul intern al acestor ingrediente este asigurat din producţia autohtonă, marile cantităţi provenind din import.

Un studiu al Consiliului Concurenţei, spre exemplu, arată că fasolea din consumul intern provine doar în proporţie de 4% din recolta sau producţia naţională, restul de 96% fiind adusă din import. Detaliat, importurile de fasole provin din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională.

De cealaltă parte, statisticile patronatelor cu profil alimentar arată că mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, dar carnea – ca ingredient principal – este adusă din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%. Sau, în termeni geometrici, dintr-un metru de cârnaţi 60 de centimetri provin din import şi 40 de centimetri provin din producţia naţională, doar prepararea (procesarea) executându-se local.

„De vreo 15 ani, în România producţia de fasole este aproape zero, pentru că este greu de vândut în condiţiile concurenţei importurilor. Chiar şi cea care este prezentată drept producţie românească este de fapt amestecată cu fasole din import. Iar despre aceasta gospodinele spun că nu e bună pentru că nu se fierb simultan toate boabele, unele rămânând tari şi stricând astfel mâncarea”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Minea, preşedintele patronatului ROMALIMENTA.

„Cât despre preparatele din carne, sigur că procesarea se face majoritar în România – mai puţin acele sortimente din categoria premium, aduse din ţări cu tradiţie – însă materia primă, carnea brută în carcasă, este de import în proporţie de 60%. Şi încă ceva: anual, 1,3 milioane de porci (grăsuni) sacrificaţi în România sunt aduşi de fapt din import, astfel că e greu de stabilit ce mai e românesc şi ce nu în mezelurile noastre”, a subliniat liderul patronal.

Statisticile Consiliului Concurenţei mai arată că la aproape toate grupele de legume şi fructe importurile au proporţii de peste 50%, cu excepţia cireşelor (45%) şi a verzei (43%). Cele mai mari proporţii ale importurilor în consumul intern sunt consemnate la fasole (96%), pere (95%), mere (86%) şi struguri (85%).

Etichete:
Clarificare Romsilva: diferența dintre ocoalele silvice de stat și cele private din România
Fapt divers miercuri, 5 noiembrie 2025, 15:27

Clarificare Romsilva: diferența dintre ocoalele silvice de stat și cele private din România

Clarificare importantă privind structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și diferența dintre ocoalele silvice de stat și cele private...

Clarificare Romsilva: diferența dintre ocoalele silvice de stat și cele private din România
AC/DC a anunţat datele din 2026 pentru turneul său ‘Power Up’
Fapt divers miercuri, 5 noiembrie 2025, 04:20

AC/DC a anunţat datele din 2026 pentru turneul său ‘Power Up’

Legenda rock AC/DC revine pe scenă cu o nouă serie de concerte în 2026, parte a turneului mondial „Power Up”, care promovează ultimul album...

AC/DC a anunţat datele din 2026 pentru turneul său ‘Power Up’
„Luna castorului” din 4 noiembrie – cel mai spectaculos fenomen lunar al anului
Fapt divers marți, 4 noiembrie 2025, 21:37

„Luna castorului” din 4 noiembrie – cel mai spectaculos fenomen lunar al anului

Pe 4 noiembrie 2025, cerul nopții va fi luminat de cea mai mare și mai strălucitoare lună plină a anului, cunoscută sub numele de „Luna...

„Luna castorului” din 4 noiembrie – cel mai spectaculos fenomen lunar al anului
140 de ani de la ridicarea bisericii din Parohia Borlova – un veac și jumătate de credință și istorie în Banatul de Munte
Fapt divers luni, 3 noiembrie 2025, 10:56

140 de ani de la ridicarea bisericii din Parohia Borlova – un veac și jumătate de credință și istorie în Banatul de Munte

În Duminica a 22-a după Rusalii, comunitatea din Parohia Borlova a trăit un moment de mare sărbătoare: 140 de ani de la ridicarea bisericii...

140 de ani de la ridicarea bisericii din Parohia Borlova – un veac și jumătate de credință și istorie în Banatul de Munte
Fapt divers sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 12:21

Vreme caldă la început de noiembrie

Vreme caldă la început de noiembrie, dar apoi urmează o răcire treptată în România, indică prognoza ANM. Luna noiembrie 2025 începe cu vreme...

Vreme caldă la început de noiembrie
Fapt divers sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 12:10

Ziua Morților: Tradiții vibrante în Mexic, America Latină și România

Ziua Morților, o sărbătoare cu tradiții vibrante în Mexic, America Latină și România, se desfășoară de obicei pe 1 și 2 noiembrie, date...

Ziua Morților: Tradiții vibrante în Mexic, America Latină și România
Fapt divers vineri, 31 octombrie 2025, 14:54

Aventură de Halloween la Grădina Zoologică din Reșița!

Pe 31 octombrie, între orele 10:00 și 17:00, Grădina Zoologică „Profesor Ioan Crișan” din Reșița devine locul ideal pentru distracție,...

Aventură de Halloween la Grădina Zoologică din Reșița!
Fapt divers joi, 30 octombrie 2025, 13:29

rareș lansează „Non-Stop” – o piesă despre iubirea trăită clipă de clipă

rareș lansează piesa „Non-Stop”, o poveste muzicală despre iubirea care nu se oprește niciodată, despre apropierea și emoția care rămân...

rareș lansează „Non-Stop” – o piesă despre iubirea trăită clipă de clipă