[AUDIO] Bătrâna doamnă Romsilva, greu de înduplecat de forestierii români. Adam Crăciunescu pe picior de plecare

Cei peste 5.000 de operatori economici, afiliaţi Asociaţiei forestierilor din România care au participat la mitingul de protest din faţa Guvernului la începutul acestei săptămâni nu au ajuns la nicio înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, spune Mihai Onescu – preşedintele Filialei Vest. Discuţiile purtate au vizat anularea deciziei referitoare la preţurile de pornire, reprogramarea şi organizarea licitaţiilor şi renegocierea unui alt contract cadru, însă RNP Romsilva rămâne pe poziţie, a mai spus acesta:

Nivelul prețurilor de referință pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, din decembrie 2015. Atât analiza ministerului, cât și motivele invocate de operatorii economici privind eșecul licitațiilor desfășurate, arată că prețurile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate. Pentru deblocarea activității economice, ministerul a solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenței, cu privire la modul de stabilire a prețurilor de referință“, a precizat, oficial, Ministerul Mediului. Opinia autorității de concurență este că se recomandă să se utilizeze, ca preț de referință, prețul minim de adjudecare la ultimele licitații pe aceleași specii, grade de accesibilitate, sortimente și tehnologia de exploatare.

Totuşi, membrii ASFOR şi ceilalţi agenţi economici nu sunt mulţumiţi. „Contractul este unul abuziv, pus în fața noastră, fără să fie negociat, fără să fie discutat în prealabil, lucru care ne deranjează și pe care nu-l putem accepta. Cine se face vinovată de acest lucru este Romsilva, de la centru, care au aprobat aceste prețuri excesive și acest contract și caiet de sarcini care nu pot fi realizate“, a precizat Mihai Onescu – președintele Asociației Forestierilor din Regiunea Vest.

Potrivit lui Mihai Onescu, RNP Romsilva a majorat nemotivat la începutul anului preţul de pornire al licitaţiei lemnului de la 88 de lei în 2015 la 143 de lei, în prezent.

Până la găsirea unei soluţii viabile între ASFOR, Guvern şi Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, protestele forestierilor vor continua prin neprezentarea operatorilor economici la licitaţiile organizate în ţară, a mai subliniat Mihai Onescu.

O nouă licitaţie privind vânzarea materialului lemnos va avea loc luni, 1 februarie la Timişoara.

De pe surse am aflat că Ministrul Mediului a semnat ordinul de revocare a lui Adam Crăciunescu – şeful Romsilva din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Romsilva, timişoreanul şi-a depus mandatul de director general în şedinţa C.A. a Regiei Naționale a Pădurilor şi va pleca de la conducerea Regiei începând cu 21 martie 2016.

Sursa foto: economistul.ro

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles