[AUDIO] Revoluţionarii daţi în judecată pentru anularea certificatelor

ndvladulescu

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a demarat mai multe procese împotriva unor revoluţionari, la secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale Tribunalului Bucureşti, având ca obiect anularea certificatului, a spus reprezentantul revoluţionarilor cărăşeni, Nicolae Dumitru Vlădulescu:

Procesele intentate par a fi sare aruncată în ochi şi chiar pierdute din start, pentru că Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 spune că acţiunea poate fi introdusă în termen de doar un an de la data emiterii actului, termenul fiind depăşit. Practica judecătorească a stabilit că anularea unui act administrativ de către instituţia emitentă se face şi după un an, dar se intră în incidenţa legii penale. Pentru a anula certificatele eliberate nelegal, SSPR va trebui mai întâi să stabilească faptele penale, să facă plângeri penale, fie la adresa solicitanţilor de certificate, fie la adresa unor funcţionari SSPR care au încălcat legea.

Conform Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Comisia constituită în temeiul legii, în 2004, au analizat situaţia certificatelor persoanelor aparţinând unor categorii care nu se regăsesc în prevederile legale privind preschimbarea titlurilor atribuite în temeiul Legii nr. 42/1990 şi al Legii 341/2004. Este vorba de 4 categorii de persoane, cărora se doreşte să li se retragă certificatul: persoanelor cărora prin sentinţă definitivă şi irevocabilă le-a fost confirmat statutul de colaborator sau lucrător al fostei Securităţi, persoane în ale căror dosare nu se regăsesc documentele prevăzute de art. 10, alin (3) şi alin (4) din HG 1412/2004 cu completările şi modificările ulterioare, persoane care, la data limită stabilită de lege, pe 25 decembrie 1989, erau minori în vârstă de până la 14 ani şi care, conform legii, nu au discernământ şi militarilor de orice grad, precum şi personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne care şi-au jertfit viaţa sau au fost răniţi.

Potrivit calculelor unor publicaţii naţionale, afacerea „Revoluţia” a costat statul român 1 miliard de euro în 23 de ani. O parte din bani a revenit şi revoluţionarilor cărăşeni.

Cele mai citite

Related Articles