greva-mineri

În Valea Jiului, minerii de la mina Lonea ameninţă că se vor bloca în subteran în această după amiază dacă nu vor primi banii pentru concediu, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă. După protestul spontan de ieri, doar angajaţii care au efectuat concediul de odihnă în luna iunie şi-au primit banii, iar administraţia a încercat să îi convingă pe ortaci că îşi vor primi sumele cuvenite în următoarea perioadă.

În replică, Vasile Păduraru, liderul minerilor de la Lonea, a declarat că toţi colegii de pe schimbul său vor rămâne în subteran după amiază, dacă nu îşi vor primi banii la care au dreptul şi a mai spus că şi minerii de la alte exploatări  s-ar putea alătura protestului lor.

Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să le plătească celor 3200 de angajaţi aflaţi în această situaţie peste cinci milioane de lei, însă nu dispune de această sumă. Potrivit directorului general, Aurelian Niculescu, una dintre cauzele pentru care nu sunt bani este scăderea drastică a preţurilor pe piaţa spot a energiei. El a declarat că preţurile de tranzacţionare au scăzut de zece ori în ultima săptămână, aşa că un megawatt produs de Complexul Energetic Hunedoara s-a vândut cu 24 de lei, faţă de 240 cât a fost săptămâna trecută.