Patriarhul Ierusalimului în vizită în România

patriarhul teofil

Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, aduce în Bucureşti un fragment din Crucea Mântuitorului încadrat într-o icoană a sfinţilor Constantin şi Elena.

Vizita Patriarhului Ierusalimului în România are loc după stingerea conflictului canonic dintre Patriarhii în februarie anul acesta.

Conflictul a fost cauzat de Aşezământul românesc de la Ierihon, considerat de Patriarhia de Ierusalim ca pe o încălcare a unui teritoriu canonic de către Patriarhia Română.

În ianuarie 2011, patriarhul Ierusalimului a încetat să-l mai pomenească la slujbe pe patriarhul Daniel, gest echivalent cu ruperea comuniunii bisericeşti.

Măsura unilaterală luată de Patriarhul Ierusalimului a condus la interdicţia ca ierarhii şi preoţii ortodocşi români să poată co-sluji cu clericii din Patriarhia Locurilor Sfinte.

După mai multe convorbiri s-a ajuns la o împăcare şi la restabilirea comuniunii. Patriarhul Teofil al Ierusalimului şi Patriarhul Daniel al BOR au semnat în februarie 2014 un acord care stabileşte statutul canonic al bisericii din cadrul Aşezământului românesc de la Ierusalim.

Tot atunci, Patriarhul Ierusalimului a acceptat invitaţia de a vizita România. El participă împreună cu Patriarhul Daniel la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul spiritual al Bucureştiului.

După sosirea la Bucureşti, Patriarhul Teofil al III-lea participă astăzi la procesiunea „Calea sfinţilor” de pe dealul Patriarhiei cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Constantin Brâncoveanu şi cu icoana adusă de la Ierusalim.

Toate aceste relicve vor rămâne pe dealul Patriarhiei pentru închinare până la 28 octombrie.

Patriarhul Ierusalimului va primi şi titlul de Doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti şi va fi decorat de Preşedintele României, Traian Băsescu.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles