Codul silvic va fi votat până la sfârşitul anului

pana

Codul silvic şi Radarul pădurilor vin cu norme complementare pentru o exploatare durabilă şi sănătoasă a patrimoniului natural. Despre beneficiile aduse de cele două instrumente de lucru, ministrul apelor şi pădurilor, Doina Pană, prezentă astăzi la Reşiţa, a declarat:

Codul Silvic va fi introdus în dezbaterea plenului Parlamentului imediat ce senatorii şi deputaţii revin la lucru şi votat până la sfârşitul anului, a mai spus ministrul.

Doina Pană a spus că noul Cod Silvic deranjează şi de aceea au fost lansate tot felul de “fumigene” privind schimbările pe care le aduce noua legislaţie în domeniul silvic.

Când v-am spus de raportul Curţii de Conturi şi de cât s-a furat, de ce sume mari de bani care nu vor mai veni în buzunarele unora vorbim şi cât de tare deranjezi. Vă daţi seama că toţi ăştia au tot interesul să iasă şi să spună că nu sunt măsuri bune şi atunci s-au lansat tot felul de fumigene”, a spus Pană.

Întrebată cine sunt cei “deranjaţi” de Codul Silvic, Pană a răspuns: “Nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte puternici financiar. “I-am deranjat de două ori. Unii sunt deranjaţi de Codul Silvic, de acele măsuri antimonopol cu care am venit cu atestarea firmelor, dar care acum stau la coadă până ieşim cu Codul Silvic, pentru că sunt alţii mult mai deranjaţi de radarul pădurilor”, a spus ministrul.

Doina Pană a adăugat că în cazul Codului Silvic trebuie să aibă loc o întrunire a Comisiei de agricultură cu Comisia de mediu şi cea juridică, pentru a se pune de acord în privinţa prevederilor a două articole, apoi Codul poate intra la plen.
“Imediat ce se întorc la lucru parlamentarii, pentru că e lege organică şi am nevoie de multe voturi, va intra în plen. Eu zic că până la sfârşitul acestui an Codul Silvic va fi votat”, a afirmat ministrul.

Potrivit Doinei Pană, noul Cod Silvic este ” un fel de biblie, vine cu principii, cu norme pentru o exploatare durabilă şi sănătoasă a pădurilor”.

În septembrie, deputaţii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, cu doar cinci abţineri, proiectul Codului Silvic.
Atunci, Doina Pană a fost întrebată, după ce a participat la discuţiile din comisie, despre faptul că reprezentanţii Camerei de Comerţ americane cred că noul Cod Silvic ar putea crea condiţii defrişărilor ilegale.

Probabil că au citit nişte declaraţii ale unor personaje din spaţiul public, care nu sunt reale. Deci, realmente nu sunt vorbe goale când spun că noul proiect de Cod Silvic este al doilea pilon care sprijină Hotărârea de Guvern care a intrat în 8 octombrie în vigoare şi conform căreia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic. Deci, terminăm cu defrişările. E un cod benefic, nu e ceva pe nepusă masă, e ceva ce s-a dezbătut doi ani de zile, dar doar pe motiv că este lege organică i-au lipsit cinci voturi în primăvară, a fost reluat de 127 de parlamentari”, a răspuns aceasta.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles