delta-dunarii-3

Un centru de comandă al unui proiect de cercetare de nivel european va fi amplasat în curând în România. Oameni de ştiinţă români şi europeni vor studia Delta Dunării şi Marea Neagră sau vor căuta soluţii la probleme precum inundaţiile, alunecările de teren sau poluarea cu deşeuri din plastic. Centrul va fi amplasat la Murighiol, iar Guvernul român a alocat deja primele fonduri pentru construcţie. Proiectul a fost declarat încă de anul trecut reprezentativ în Uniunea Europeană şi este comparat ca amploare cu cel de la Măgurele.

„Încercăm să facem măsurători în natură în Delta Dunării, care va deveni, astfel, un fel de laborator viu. Ce se întâmplă în Europa, să zicem, când vine o viitură? Mor 50 – 100 de oameni. Gândiţi-vă, asta este o problemă globală. Aici vorbim doar despre nucleul care va fi în Delta Dunării, dar nodurile acestui proiect distribuit vor fi în diferite laboratoare din Europa, sunt instituţii de cercetare şi universităţi din 15 ţări europene”, a explicat Adrian Stănică, coordonatorul proiectului.

Centrul ar urma să aibă şi menirea de a pregăti specialişti în domeniu. Va constitui, de asemenea, punctul de întâlnire a mii de doctoranzi, studenţi şi cercetători.

Sursa: RRA