A doua şansă. Reintegrarea foştilor deţinuţi în societate

s560x316_Inchisoare

20 octombrie 2014

Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate reprezintă un proces care îşi are începuturile în faza execuţional – penală. Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităţilor locale, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reintegrare socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate. Prejudecăţile din societatea românească influenţează negativ succesul programelor de reintegrare, a declarat în această dimineaţă la postul nostru de radio, directorul Penitenciarului Timişoara, chestor Ioan Băla:

 Nici statisticile de la nivel naţional nu arată prea bine. Se estimează că între 60% și 80% din totalul deţinuţilor din România revin, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Aceştia nu se pot adapta în societate sau nu sunt acceptaţi.

Mii de deţinuţi părăsesc anual penitenciarele din Romania. Mulţi dintre ei însă comit alte infracţiuni şi se întorc după gratii. Reintegrarea foştilor deţinuţi în societate ţine de noi toţi, iar succesul duce la o societate mai sigură. Este tema unei campanii naţionale care încearcă sensibilizarea opiniei publice. Conform statisticilor, 11 mii de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din ţară în perioada 2009-2014.

  1. 600 dintre ei s-au întors după gratii. Au avut probleme de adaptabilitate, au fost abandonaţi de familie sau nu au fost acceptaţi de către angajatori, deşi aveau o calificare în domeniul solicitat. Îi trăda cazierul care le atârna de gât ca o piatră de moară.

„Conducerea Penitenciarului Timişoara a organizat în ultimii ani mai multe acţiuni de sensibilizare a societăţii, încercând să arate că persoanele private de libertate ştiu să facă şi alte lucruri, nu doar să fure sau să tâlhărească”, ne-a declarat comisarul şef Delia Borza de la Serviciul de reintegrare socială. Astăzi, de la ora 18.00 va avea loc la Muzeul de Artă Timişoara vernisajul expoziţiei internaţionale de artă cu tematica ,,Omul în oglindă”. Scopul expoziţiei este unul caritabil, banii obţinuţi din valorificarea celor 88 de lucrări de pictură, grafică şi fotografie vor fi donaţi Secţiei de Oncologie Pediatrică, Centrului de transplant medular, din cadrul Spitalului Louis Ţurcanu din Timişoara pentru achiziţionarea de echipament medical.

Cele mai citite

Related Articles