Amenzi şi avertismente date de AEP

autoritatea-electorala-permanentaMembrii Filialei Vest a Autorității Electorale Permanente au executat la sfârşitul lunii trecute mai multe controale la administraţiile locale din Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. Pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu, au fost aplicate cinci avertismente și două amenzi în cuantum total de 2000 de lei. Primăriile Petroşani, Chişineu-Criş şi Cenei au fost sancţionate cu avertismente, iar primăria timişeană Giroc a fost amendată.
La nivel național, Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în perioada 25-29 august 2014, un număr de 141 de controale. În urma acestora au fost aplicate 55 de sancțiuni, 23 dintre acestea concretizându-se prin amenzi, iar 32 prin avertismente.
Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare și speciale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greşite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Președintele României, cu modificările și completările ulterioare.
Aceste controale vor continua şi în perioada următoare pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta, ne-a informat directorul Regionalei Vest a Autorităţii Electorale Permanente.

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles